Madárinfluenzás hízóludakat találtak Kiskunmajsán

felirat FOTÓ ÁLTALÁNOS információs tábla KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY lezárt terület sorompó tábla
Füzesgyarmat, 2015. február 26. Figyelmeztető tábla 2015. február 26-án egy Füzesgyarmat határában lévő kacsatelepen, ahol madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) állategészségügyi diagnosztikai igazgatósága. A járványügyi előírásoknak megfelelően leölik a teljes állatállományt, több mint 100 000 kacsát. MTI Fotó: Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma ismét a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta Bács-Kiskun megyében. A fertőzés ez alkalommal egy körülbelül 3500 egyedet számláló hízólúdtelepet ért el, ahol az állományt már a gyanú alapján felszámolták - közölte a hivatal csütörtökön a honlapján.
Vágólapra másolva!

A Bács-Kiskun megyei Kiskunmajsa településen található, 3500 hízóludat számláló állományban a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza gyanújára.

A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát igazolta az állományban.

Az állategészségügyi szakemberek az állomány felszámolását már a gyanú alapján megtették.

A járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében a kontaktgazdaságokat és a 3 kilométeres körzetben található állományokat is felszámolják.

A szakemberek az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet. Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek a járványvédelmi, állatmozgatási korlátozások. Az esetről az országos főállatorvos soron kívül tájékoztatta a partnerországokat.

Címlapi képünk illusztráció.