Magyarországot és Németországot szidta az ukrán elnök, mert a két ország nem járul hozzá, hogy az olajra és a földgázra is kiterjesszék az EU-szankciókat. Zelenszkij az Egyesült Államokkal, és Nagy-Britanniával példálózott, akik támogatnák a szankciók kiterjesztését - csakhogy a briteknek nincs szükségük az orosz gázra, az amerikaiak meg még jól is járnának, ha az EU amerikai cseppfolyós gázt venne az orosz helyett.

Zelenszkij az interjúban azt mondta, Ukrajna nem érti, hogy "miként lehet vérontás árán pénzt keresni, de sajnálatos módon egyes európai országok éppen ezt teszik".

Kijelentette: az ukrán kormány tudja, hogy az orosz nyersolaj embargója az egyik olyan kulcsfontosságú ügy, amely elé Németország és Magyarország akadályokat gördít.

"Beszélnünk kell ezekkel az országokkal arról, hogy miként lehetséges több, egymástól eltérő hozzáállás az olajembargó kérdéséhez az Európai Unión belül" - mondta Zelenszkij. 

Orbán Viktor miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár azért ellenzi a szankciók kiterjesztését az energiahordozókra, mert akkor nem lenne mivel fűteni.

Ez egyrészt nyilván azzal járna, hogy az emberek fáznának, másrészt például a német gazdaságot teljesen romba döntené, ami magával rántaná a teljes uniót. Az oroszoknak sokkal kevesebbet ártana, ők ugyanis az elmúlt években jelentős tartalékot halmoztak fel, ráadásul az olaj és a gáz nagy részét el tudnák adni Kínának és Indiának. Vagyis az ukrán elnök most gyakorlatilag azt követeli: az EU vigye csődbe saját magát egy kétes sikerű szankcióért.