Március 25-26-27-én tartották az első Nemzetközi Töltött Káposzta Fesztivált Érd, Simonpusztán, a Szőcs Géza Nemzeti Lovaskultúra Központban. A fesztivál megálmodói, s egyben főszervezői - a Drem Kft. képviseletében - Dr. Pomozi István és Sebesi Hunor fesztiváltulajdonosok valamint Várszegi-Almási Anett, kulturális manager. Egy egész hétvégén át tartó rendezvény, mely eseményekben gazdag, ingyenes programokat kínált a látogatóknak. Kicsik és nagyok egyformán élvezhették a fesztivált, ahol a szórakoztató gyermekprogramoktól kezdve, a fantasztikus koncerteken át, színházi előadásokon kapcsolódhattak ki a kilátogatók. A fesztivál fő programja pedig a töltött káposzta főzőverseny volt, melynek nevezési díjából befolyt teljes összeget jótékony célra fordították a szervezők.

Az érdi Simonpusztán március 25-én délután 2-kor vette kezdetét az első Nemzetközi Töltött Káposzta Fesztivál, amely a hagyományokat és mindenki kedvencét, a töltött káposztát helyezte fókuszba. Pénteken néptánc produkciókkal és lovasbemutatóval indult a napi műsor, melyet a Bon-Bon együttes és Mészáros Tamás előadása követett, az estét pedig a Margaret Island élő koncertje tette emlékezetessé.

Lovasbemutató és koncertek várták az érdeklődőket Simonpusztán

Szombaton 11 órakor indult a cégek/vendéglátósok főzőversenye, közben egész nap folyamatos programok és színpadi előadások, koncertek biztosították a látogatók szórakozását: Szőke András, Kikindai ADZNM Gusle Szerbia táncegyesület, Sub Bass Monster és a Dabasi csikósok. Az esti hamisítatlan fesztiválhangulatot Király Viktor élő koncertje és a Fergeteg Party adta DJ Dominique-kal, Zoltán Erikával és vendégeivel. A fesztiválról készült képgalériánkat az alábbi linken tekintheti meg.

A gyerekekre is gondoltak az első Nemzetközi töltött Káposzta Fesztivál szervezői

Vasárnap tartották a magánszemélyek főzőversenyét és a családi napot, ahol sok-sok programmal készültek a szervezők a legkisebb fesztiválozóknak is. Kicsik és nagyok megtekinthették a Hahota Gyermekszínház Brémai muzsikusok előadását, részt vehettek a Kikindai ADZNM Gusle táncházában, együtt énekelhettek az Alma Együttessel, megismerhették Andersen klasszikusát, A rút kiskacsa mesemusical változatát a Magyar Történelmi Színház és Magyarock Dalszínház előadásában, s végül a Széchenyi Produkció Pillangó Táncházában zárhatták a napot. A felnőttek este még egy színdarabot, A Női Nem zenés vígjátékot is megtekinthették a Magyar Történelmi Színház és Magyarock Dalszínház előadásában.

Forrás: Origo

 

Vaddisznóból készült az Év Töltött Káposztája

A szombati és vasárnapi főzőverseny zsűrijében Kovács Lázár, Bede Róbert és Simon Tamás séfek értékelték a finomabbnál-finomabb káposztákat. A szombati eredményhirdetéskor megválasztásra került az Év Töltött Káposztája is, egy vaddisznóból készült fogás, amelyben a zsűrit idézve „egyaránt megjelent a múlt, a jelen és a jövő”. A magánszemélyek mezőnye is nagyon színvonalas volt, hihetetlenül jó receptek és különleges alapanyagok emelték profi szintre a versenyt.

Jótékony célra ment a befolyt összeg

A nevezési díjakból befolyt teljes összeg a nyertessel és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve felajánlásra került a Kapaszkodó programnak, amely évente több mint 3000 gyermeknek segít a felzárkózásban pedagógusok, valamint fejlesztő szakemberek által tartott foglalkozásokon keresztül.

A szervezők elképzeléseit is túlszárnyalta első Nemzetközi töltött Káposzta Fesztivál sikere

Az első Nemzetközi Töltött Káposzta Fesztivál iránt óriási, a várakozásokat jócskán meghaladó volt az érdeklődés. A szervezők körülbelül 10.000 résztvevőre számítottak, ennek megfelelően ütemezték az ingyenes buszjáratokat, és tervezték az étkeztetést is. A remek programoknak és a gyönyörű tavaszi időnek köszönhetően azonban több mint háromszorosan meghaladta a résztvevők száma a becsültet. Mintegy 33.500 fő vett részt a fesztiválon, ami okozott némi fejtörést mindenkinek. A problémákkal szembesülve további ingyenes fesztiváljáratot indítottak, forgalomirányítással és parkoltatással segítették a szombaton érkező 7.500 autót, valamint arányosan növelték a biztonsági- és mentőszolgálat jelenlétét is a helyszínen. A töltött káposzta-hiány megoldására a helyszínen a szervezők mindent megtettek, így vasárnap már gördülékenyen zajlott az étkeztetés is, és összességében nagyon jól telt a hétvége.

Forrás: Origo

 

- Hálásan köszönjük minden résztvevőnek, hogy eljött az első Nemzetközi Töltött Káposzta Fesztiválra! Őszintén, bár nagy érdeklődésre számítottunk, álmunkban sem gondoltuk, hogy ekkora sikere lehet a rendezvénynek. Elnézést kérünk a kellemetlenségekért, és egyúttal köszönettel tartozunk az építő észrevételekért, amelyek már a fesztivál közben nagy segítségünkre voltak, s így menet közben is sikerült orvosolni a problémákat. Vasárnap már minden zökkenőmentes volt, és hihetetlenül jó, emlékezetes 3 napot zártunk. Ezen tapasztalatokkal gazdagodva és tanulva a nehézségekből, folytatni szeretnénk ezt a hagyományteremtő fesztivált - nyilatkozta Várszegi-Almási Anett.

Kitett magáért a Drem Kft. csapata

Dr. Pomozi István köszönetét fejezte ki a Szőcs Géza Nemzeti Lovaskultúra Központ teljes személyzetének és vezetőjének, István Gábornak a helyszín biztosításáért és az együttműködésért. „Hatalmas köszönet és elismerés jár továbbá a Drem Kft. teljes csapatának és a helyszínen résztvevő, feladatokat ellátó minden kollégának profi munkájukért és kitartásukért ezen az igazán pörgős hétvégén.” - tette hozzá Sebesi Hunor.