Közleményt adott ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amelyben az áll, hogy kedden fél tizenkettőkor érkezett egy bejelentés, miszerint füstöl egy húszlakásos terézvárosi társasház első emeleti lakása.

A közlemény azt írja, hogy tíz tűzoltó két járművel öt perc alatt vonult ki a Rózsa utcában lévő kétszintes társasházhoz, amelynek egyik első emeleti lakása égett. A harmincöt négyzetméteres lakásban egy kanapé és annak a környezete égett öt négyzetméteren. A tűzoltók néhány perc alatt eloltották a tüzet, oltás közben találták meg az ott lakó holttestét.

A tűz pontos keletkezési körülményeit a katasztrófavédelem vizsgálja.

Sűrűn idős emberek az áldozatok

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy leggyakrabban egyedül élő idős emberek válnak a lakástüzek áldozatává. Gyakori, hogy mire észreveszik a tüzet, már annyi mérgező füstöt lélegeztek be, hogy nem lehet megmenteni az életüket. A legjobb megoldás az ilyen esetek elkerülésére, ha szerzünk otthonra egy füstérzékelőt, amit a szoba közepén a plafonra kell szerelni. Ez hangos, 85 decibeles sípolással a tűz kialakulása elején jelez, amikor még van idő kimenekülni és értesíteni a tűzoltókat.

Címlapi képünk illusztráció!