Mikor nyithatnak ki a bezárt plázák, és hogyan lehet védekezni a bombariadók ellen?

Bombariadó az Árkádban
Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag nem lehet védekezni a bombariadók ellen, azokat mindig komolyan kell venni - ezt mondta az Origo megkeresésére George Spöttle biztonságpolitikai szakember. Ennek ellenére nem éri meg ilyennel fenyegetőzni, mert az elkövetőket szinte kivétel nélkül elfogják, és eljárást indítanak ellenük. A bíróság előtt pedig már közveszéllyel való fenyegetés, vagy terrorfenyegetés miatt kell felelniük. Ezekért pedig akár hosszú évekre is börtönbe kerülhetnek.
Vágólapra másolva!

Ezeket a fenyegetéseket nagyon komolyan kell venni.

– ezt mondta az Origonak George Spöttle biztonságpolitikai szakértő.

Bombariadó az Árkádban Forrás: Origo

Csakhogy egy több tízezer négyzetméteres pláza átvizsgálása akár több óráig is tarthat. Így nagy valószínűséggel egyik érintett bevásárlóközpont sem fog ma már kinyitni.

– mondja a szakember.

George Spöttle azt is elmondták, hogy

a kutyák képesek kiszagolni a bombát. Például egyes bombák alkotóelemét, semtex-et, amely, ahogy mondja, marcipán illatú.

Ha ezt az illatot megérzik, azonnal jeleznek.

"A magyar rendőrök és a terrorelhárítók a legmodernebb eszközöket használják. Olyan detektorokat, amelyek megtalálják a bomba alkotóelemeit. Minden anyagnak van kipárolgása. Például a dinamitnak, vagy bármi másnak. Ha ilyet érzékel a detektor, azonnal jelez" – mondja George Spöttle.

Képünk illusztráció Forrás: Thinkstock

Ha bombariadó van, akkor az embereknek a lehető leghamarabb kell elhagyni az adott épületet. És ilyenkor persze a parkolóba sem lehet lemenni az autóhoz. Ha nem így lenne, pillanatokon belül kialakulna a káosz. George Spöttle azt mondja, neki is volt már része bombariadóban.

A szakember azt mondja, hogy az esetek jelentős többségében az derül ki: valójában nincs bomba. Ilyenkor közveszéllyel fenyegetés, vagy terrorfenyegetés miatt indul eljárás. Most is ez történhet majd, az elkövető(k) pedig hosszú évekre börtönbe kerülhet(nek). A szakember azt mondja, szinte mindig el is fogják őket.

A mostani fenyegetés levélben érkezett, George Spöttle szerint azonban a rendőrökön ez sem foghat ki.

"Az IP cím alapján vissza lehet követni a támadót. És ez akkor is igaz, ha a levelet mondjuk internet kávézóból küldték el. Ilyen esetekben a térfigyelőkamerák segítségével keresik meg az elkövetőt".

De, ahogy fogalmaz, még ennél is könnyebben szokták elfogni a támadókat, akik ugyanis a hasonló leveleket általában az otthoni gépükről küldik el.


Csakhogy, mint mondta, előfordulhat, hogy most teljesen másról van szó:

"Nem tartom kizártnak, hogy a támadás külföldről érkezett. Magyarország a béke mellett állt ki az elmúlt hetekben, és nem küld fegyvereket Ukrajnába. Nem tartom kizártnak, hogy az összehangolt támadás Kijevből indult. Ez esetben nagyon nehéz lesz elfogni az elkövetőt, ha egyáltalán lehetséges".