Újra elérte a madárinfluenza Békés és Csongrád-Csanád megyét

felirat FOTÓ ÁLTALÁNOS információs tábla KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY lezárt terület sorompó tábla
Füzesgyarmat, 2015. február 26. Figyelmeztető tábla 2015. február 26-án egy Füzesgyarmat határában lévő kacsatelepen, ahol madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) állategészségügyi diagnosztikai igazgatósága. A járványügyi előírásoknak megfelelően leölik a teljes állatállományt, több mint 100 000 kacsát. MTI Fotó: Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma két Békés megyei hízólúdtelepen, egy tenyésztyúk-állományban és egy Csongrád-Csanád megyei lúdállományban, a telepeket felszámolják - közölte a hatóság szerdán.
Vágólapra másolva!

A megbetegedések több mint 65 ezer baromfit érintenek, ezek mellett Bács-Kiskun megyében is terjed a betegség - írták a közleményben.

Részletezik, hogy a Békés megyei Mezőkovácsházán és Tótkomlóson egy-egy hízólúdállományban, valamint egy nagybánhegyesi tenyésztyúktelepen a megemelkedett elhullás miatt merült fel a madárinfluenza gyanúja.

A fertőzés mintegy 43 ezer baromfit érint.

A Csongrád-Csanád megyében található Zákányszéken a 22 ezer húshasznú ludat tartó gazdaságban szintén a nagyarányú elhullás és az idegrendszeri tünetek miatt következtettek a betegség lehetséges megjelenésére.

Újra elérte a madárinfluenza Békés és Csongrád-Csanád megyét. A kép illusztráció! Forrás: MTI/Rosta Tibor

Békés megyében az érintett gazdaságok körül a járványügyi szakemberek kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet.

Csongrád-Csanád megyében a hatóság kockázatelemzés alapján a kötelezően előírt 10 kilométer sugarú megfigyelési körzet bővítése mellett döntött.

A területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek az állatmozgatási korlátozások.

A vírus megjelenéséről az országos főállatorvos soron kívül tájékoztatta a partnerországokat - közölte a Nébih.

Felidézik, hogy a Békés és a Csongrád-Csanád megyei kitörések mellett az elmúlt héten Bács-Kiskun megyében is további gazdaságokban igazolta a magas patogenitású madárinfluenzát a Nébih, ezért itt is bővíteni kellett a felügyeleti (megfigyelési) körzeteket.

A hatóság közleményében arra felhívja a figyelmet, hogy a járványügyi előírások betartása kiemelt jelentőségű a madárinfluenza elleni védekezésben. Az ország magaskockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása, valamint a szállítás előtti tamponvizsgálatok elvégzése.