Feles többséggel is el akarták törölni az Alaptörvényt, most mégis felesküdnek rá a baloldali képviselők

Gyurcsány Ferenc DK alaptörvény ellenni tüntetés budai vár
Vágólapra másolva!
A baloldalról számtalan olyan fenyegetőzés hangzott el a választási kampányban, amely a jogállamisággal és a demokráciával összeegyeztethetetlen. Az egyik hajmeresztő ötlet az volt, hogy feles többséggel eltörlik a kétharmados törvényeket, ha nyernek. Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára, a DK listavezetője, majd Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt, a DK-s Arató Gergely országgyűlési képviselő és a párbeszédes Szabó Tímea is támogatta a javaslatot. Több szakértő is arra figyelmeztetett, hogy nem lehet egyszerű többséggel módosítani az Alaptörvényt. Varga Zs. András, a Kúria elnöke egyenesen "alkotmányos puccsnak" nevezte az elképzelést, amely évtizedek óta nem látott belpolitikai válságot, végső esetben pedig polgárháborús állapotokat idézhetett volna elő. A baloldali politikusok feles többséggel akartak alkotmányozni, meg akarták változtatni a kétharmados törvényeket, most viszont, hogy történelmi vereséget szenvedtek, felesküdnek arra az Alaptörvényre, amelyet a "kukába hajítottak volna". Úgy tűnik a baloldali politikusoknak önvizsgálat helyett továbbra is csak a hatalom, a pozíció, a mentelmi jog és a képviselői fizetés számít. 
Vágólapra másolva!

A kommunikáció mellett, egyértelmű radikalizációs folyamat volt megfigyelhető a magyarországi baloldal alkotmányosság- és demokráciafelfogásában. Míg egy 2013. január 23-i tárgyaláson a DK, az Együtt 2014 Választói Mozgalom, az MSZP, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, a Szabad Emberek Magyarországért – Liberális Párt és a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt képviselői egyetértettek abban, hogy mind az alkotmány- és alapjogi védelem, mind pedig az igazságszolgáltatás területén a legszélesebb társadalmi, politikai és szakmai egyeztetés szükséges, addig Fleck Zoltán jogszociológus, Márki-Zay Péter közjogi stábjának vezetője egy tavaly november 29-i interjúban elmondta, hogy egy esetleges ellenzéki győzelem esetén az új alkotmányról a Fidesszel nem konzultálnának, sőt feles többséggel alkotnák – olvasható a Századvég Alapítvány elemzésében.

A baloldali politikusok programjának azután lett része a feles többséggel történő alkotmányozás terve, miután négy ismert baloldali jogász (Bárándy Péter, Fleck Zoltán, Lengyel László és Vörös Imre) tavaly májusban Demokráciát és jogállami alkotmányosságot! címmel cikket írt a Népszavában. A jogászok szerint az új Országgyűlés első ülésnapján

gyakorlatilag egyszerű többséggel és az Alkotmánybíróság jogkörének átvételével ki kellett volna mondani azt, hogy az Alaptörvény semmis.

DK: az Alaptörvény "fabatkát sem ér"

Nem kellett sokáig várni, hogy Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára, a DK listavezetője magáénak érezze a fentebbi gondolatot.

Gyurcsányné és más miniszterelnök-jelöltek úgy kampányoltak, mintha csak politikai bátorság kérdése lenne egyszerű többséggel felülírni a kétharmados törvényeket.

Főnöke feleségét követte Arató Gergely is, aki szerint

A DK-s képviselő felszólalásában úgy fogalmazott, hogy

az Alaptörvény „egy fabatkát sem ér".

Kövér László házelnök akkor Arató Gergely felszólalása alatt kikapcsolta a képviselő mikrofonját, amihez a következő magyarázatot fűzte:

Nos, a Demokratikus Koalíció egyértelműen amellett állt ki, hogy amint nyernek majd, a kukába dobják az Alaptörvényt. Dobrev Klára erről egyik fórumán például lelkesen beszélt hallgatósága előtt:

Egymás torkának estek

Tavaly szeptember 24-én este lezajlott az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjeinek második vitája, amelyen

Gyurcsányné és Karácsony Gergely között nézeteltérés alakult ki arról, hogy lehet-e feles többséggel kétharmados törvényeket eltörölni.

A Demokratikus Koalíció jelöltje ugyanis arról beszélt, hogy egyszerű többséggel is el fogják törölni az alkotmányellenes kétharmados törvényeket. Karácsony Gergely erre úgy reagált, hogy

nincs már olyan jogász Magyarországon, aki azt mondaná, hogy egyszerű többséggel jogállami módon meg lehet változtatni a kétharmados törvényeket, az pedig egy politikai humbug, amiről Dobrev Klára beszél.

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke beszéde elmondása előtt az Egységben Magyarországért eredményváró rendezvényén, a Városligeti Műjégpálya épületében az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. Forrás: MTI/Illyés Tibor

Márki-Zay Péternek is megtetszett az ötlet, és végül Fleck Zoltánt kérte fel, hogy dolgozza ki annak a jogi lehetőségeit, hogy az ellenzék feles parlamenti többséggel is új alkotmányt fogadhasson el. Fleck Zoltán baloldali jogszociológus Soros blogjának, a 444-nek adott interjúban arról is beszámolt, hogy

Márki-Zay Péter alkotmányossággal kapcsolatos elgondolásaira a brüsszeli balliberális progresszió már áldását adta.

– állította a baloldal közjogi stábjának vezetője. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karának oktatója tavaly egyébként úgy nyilatkozott, hogy

Az ellenzék radikális tervét, miszerint ha tavasszal győznek, feles többséggel is eltörölnék az Alaptörvényt, számos politikusuk is megerősítette. A kormányfő jelöltjük közjogi stábjának vezetője ezt azzal indokolta, hogy

Gyurcsányék annak idején tüntettek is az Alaptörvény ellen, most azonban nem lesznek restek felvenni mandátumukat. Fotó: Polyák Attila - Origo

Radikalizálódott a baloldal

Tökéletesen példázza az ellenzék radikalizálódását, hogy míg a 2013. január 23-i tárgyalásuk során úgy vélték, hogy az Alkotmánybíróság elnökét függetleníteni kell az Országgyűléstől, a szervezetnek a politikai befolyástól mentesen kell működnie, addig Fleck Zoltán a fent említett, november 29-i interjúban azt mondta, az új parlament első ülésén félreállítanák mások mellett az alkotmánybírókat is – tehát a parlament beleszólna az alkotmányosság legfőbb őrének számító szerv személyi összetételébe, ráadásul kizárólag politikai alapon menesztenék a taláros testület tagjait, ami a diszkrimináció tilalmába ütközik.

Szabó Szabolcs, Csepel-Soroksár képviselőjelöltje egy videóban pedig azt mondta:

- ezt már Hadházy Ákos mondta, aki most ismét beülhet az Országgyűlésbe.

Hadházy Ákos is támogatta a javaslatot. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A baloldal a népfelség elvét dobta volna a kukába

- erről még tavaly szemptemberben ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász beszélt. Idézett egy 1999-es alkotmánybírósági határozatot, amelyet egy olyan összetételű alkotmánybíróság szövegezett, amelybe egy tagot sem delegált sem a Fidesz, sem a KDNP, és amely egyértelműen kimondta, hogy

a kétharmad az nem önmagában azért kétharmad, mert ezt a cimkét ráaggatják, hanem azért mert széleskörű konszenzus áll mögötte.

Hozzátette:

Ifj. Lomnici már akkor kifejtette, hogy ha a baloldal nyert volna, akkor antidemokratikus eszközökkel valósította volna meg a tervét. Hack Pétertől Vona Gáboron át többen is polgárháborús helyzetről beszéltek arra az esetre, ha a baloldal megvalósíthatta volna ezt a tervét.

Társadalmilag, szociális értelemben, gazdaságilag, nemzetközi, európai uniós értelemben is teljes mértékben erodálódott volna Magyarország tekintélye.

Deák Dániel elemző szerint az alkotmánypuccs kilátásba helyezése csupán azt a célt szolgálta, hogy

radikalizálják az ellenzéki szavazókat, az ország békéjét pedig megtörjék, jogállami keretek között ugyanis ilyen típusú lépésekre nem lenne lehetőségük.

Az elemző hangsúlyozta: a „puha puccs" és a zavarkeltés nem ismeretlen eszköz, a legtöbb esetben az amerikai diplomácia és a Soros-hálózatok szoros együttműködése volt megfigyelhető az ilyen típusú beavatkozások során az utóbbi évtizedekben.

A parlament plenáris ülése, ahol elfogadták az Alaptörvény negyedik módosítását. Az MSZP nem vett részt, a DK és az LMP, valamint néhány független képviselő performansszal tiltakozott. Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Csak a pénz és a hatalom számít a baloldalnak

Aki valaha tanult jogot, az az első alapvetések között tanulja meg, hogy

alkotmányozni csak minősített többséggel, lehetséges, így a jogi nonszensz butaságokat nem lehet komolyan venni.

A Századvég Alapítvány elemzésében arra emlékeztetett korábban, hogy

ha a baloldal hatalomra jutna, és jogellenesen alkotmányozna, azzal nemcsak a magyar alkotmányosságot tiporná el, hanem az emberek jogállamba vetett hitét is.

– szögezték le.

Egy bizonyos: a baloldali politikusok korábban még szidták, és a kukába dobták volna Magyarország Alaptörvényét, most azonban egyik politikusuk sem rest, hogy átvegye mandátumát és fizetését.

A baloldal ismét bebizonyítja, hogy

a hatalomért mindenre képesek, és nincsenek már erkölcsi gátak, morális elvek.

Már csak az a kérdés, hogy az ország Házában milyen új ötletekkel rukkolnak majd elő?