Gőzerővel folyik a Dél-budai Centrumkórház (DBC) megvalósításának előkészítése: jogerős az építési engedély, megtörtént a telekegyesítés, a kiviteli tervek idén elkészülnek – nyilatkozta az Origónak a projektet vezető miniszterelnöki megbízott. Prof. Dr. Bedros J. Róbert szerint a kormány továbbra is elkötelezett a hazai viszonylatban egyedülálló kórházfejlesztés megvalósítása iránt. 

Hogy áll most a Dél-budai Centrumkórház beruházása? A baloldal megint azt hangoztatja, hogy nem épül meg.

Sajnos úgy tűnik, hogy amíg a toronydaruk fel nem sorakoznak az építkezésen Dobogón, addig egyesek megpróbálnak politikai tőkét kovácsolni abból, hogy a közvéleményt riogatják. Magyarország Kormánya azonban továbbra is elkötelezett a magyar viszonylatban egyedülálló kórházfejlesztés megvalósítása iránt. Annak ellenére is, hogy a baloldal a kezdetektől próbálja megakadályozni a beruházást.

Prof. Dr. Bedros J. RóbertForrás: Figyelő

A politikai nyilatkozatokon túl ez miben nyilvánul meg?

Például az építési engedélyhez szükséges telekalakítási engedély kiadását a baloldali vezetésű XI. kerületi önkormányzat tavaly – jogellenesen – megtagadta. A DBC Zrt. bírósághoz fordult, amely decemberben jogerősen megsemmisítette az újbudai önkormányzat elutasító határozatát, de így is csak február végén kaphatta meg az építési engedélyt a Dél-budai Centrumkórház és csupán március végére zárulhatott le a telekalakítási engedélyezési eljárás. Most már végre egy helyrajzi számon egyesültek a DBC Zrt. vagyonkezelésében álló telkek, és erről megkaptuk a földhivatali határozatot is.  Megjegyzem, az említett bírósági ítéletben meghatározott harmincezer forintos perköltséget is csak a felszólító levelünket követően volt hajlandó megfizetni az Újbudai Polgármesteri Hivatal.Nem könnyű így haladni, de megnyugtatok mindenkit: megyünk előre.

Mi a további menetrend?

A kiviteli tervek az idén elkészülnek. Ezt követően, uniós közbeszerzési eljárás keretében kerülhet sor a kivitelező kiválasztására, amely a beruházás méretére és összetettségére való tekintettel a minimálisan előírt három hónapnál várhatóan több időt vesz majd igénybe. A kivitelezés maga körülbelül négy évig tart.

A Dél-budai Centrumkórház látványterveForrás: Dél-budai Centrum Projekt

Miért húzódik ennyire a tervezés?

Az 1200 ágyas Dél-budai Centrumkórház Magyarország egyik legbonyolultabb és legmodernebb létesítménye lesz, amely körülbelül 5 futballpályányi területen épül meg és 1,2 millió embert lát majd el. Magyarországon eddig ismeretlen színvonalú, integrált betegellátás valósul meg a DBC-ben. Az intézmény egyetlen szerves egészként működik majd: a kórtörténeti és a biztosítási adatbázis, a személyzeti jelenlét és készültség, az orvostechnológiai eszközpark, a szállítás, az anyag-, gyógyszer- és vérellátás, az épület infrastruktúra-üzemeltetése, az eszközparkmenedzsment, a takarítás és a higiénia, az élelmezés, a diagnosztika, a kutatás, az oktatás, a biztonságtechnika, a megelőzés és a digitális közösség – minden területet integrálunk. Csak a tervezéssel több mint 250 szakember foglalkozik évek óta, hiszen nemcsak egy hatalmas épületről, hanem egy komplex gyógyító intézmény kialakításáról van szó. Mindez óriási felelősséggel jár. Mi történik, ha egy színházban az egyik szektorban rossz az akusztika, vagy kényelmetlenek a székek? Kevesebb lesz a néző, több a panasz. Ha egy irodaházban sokat kell várni a liftre? Többen lépcsőznek majd. Azonban hasonló hiba egy kórházban akár végzetes következményekhez is vezethet. Itt minden funkció életekről szól. Nem engedem meg, hogy bárki kapkodjon azért, mert a baloldal riogat és politikai nyomás alá helyezi a beruházást.

Dél-budai Centrumkórház - felnőtt bejárat - látványtervForrás: Dél-budai Centrum Projekt

Mit jelent ez a rendkívüli összetettség a tervezésben?

Azt, hogy a legkisebb részletre is többszörösen oda kell figyelni, nem elég egy vagány építészeti gondolat, mert annak a tartalmat, a benne folyó tevékenységet kell kiszolgálnia. Ugyanakkor a DBC nem válhat egy igénytelen ipari létesítménnyé sem, hiszen a lakosság előtt a nap 24 órájában nyitva álló intézményről beszélünk. Valamennyi középület közül a kórházakban található a legtöbbféle szolgáltatás. Ezek között vannak rendkívüli igényességűek, mint a műtők, sürgősségi ellátóhelyek, laboratóriumok, de ide sorolhatjuk a konyhát is, ahol a százféle betegséggel, allergiával, intoleranciával küzdők számára is elő kell állítani és fel kell szolgálni a legmegfelelőbb ételt. A járóbetegrendelők, az oktatási és adminisztrációs területek elsőre talán nem tűnnek bonyolultnak, azonban még ezekben is szimulációs robotok, interaktív kivetítők, vezeték nélküli leírók, mesterséges intelligenciával támogatott leletezők, integrált felügyeleti és védelmi rendszerek működnek. Mindez hatalmas felelősséggel járó, rendkívül bonyolult, a tervezők és a szakértők részéről is maximálisan összehangolt munkát jelent, azaz sok, nagyon-nagyon sok egyeztetést.

Dél-budai Centrumkórház látványtervForrás: DBC

Mindez hogy néz ki a gyakorlatban?

A tervezés folyamata hihetetlenül aprólékos, hiszen össze kell hangolni a gyógyítás eredményességének szempontjait a funkcionális területek maximális kihasználtságával. Az orvosszakértőink, ápolási és rehabilitációs szakembereink meghatározzák a kritériumokat, majd ezek alapján elkészülnek a tervek, amelyeket újra véleményeznek és a tervezők szükség szerint módosítják, pontosítják, finomítják a terveket. Az orvosszakmai konzultációk gyakorlatilag befejeződtek, így el tudnak kezdődni a műszaki szakmai egyeztetések. Vagyis a gyógyítás szempontjai alapján már megállapítottuk, hogy hány műtőre van szükség, vagy milyen legyen a helyiségek belső elrendezése, most azon van a sor, hogy a műszaki szakértők ehhez igazodva meghatározzák az objektumon belüli beosztást, beleértve még a csatlakozók elhelyezését is. Azonban nemcsak építészeti kérdésekre kell gondolni, hanem például arra is, hogy a munkaruhák automatizált kiadását hogyan illesszük a DBC napi ütemébe időben és helyben. Már zajlik a műtők és a kórházi logisztikai feladatok szimulációja, a felvonók kapacitásvizsgálata, dolgozunk a távközlési kapcsolatok és adatátviteli hálózat tervezésének előkészítésén. Bevontunk a tervek véleményezésébe érdekvédelmi szervezeteket, például a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségét vagy a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségét. A háttérben tehát hatalmas, csak éppen kifelé nem túl látványos munka zajlik – legalábbis egy építkezéshez képest.

A Dél-budai Centrumkórház aulájának látványterveForrás: Dél-budai Centrum Projekt

Tudom, hogy nem az ön feladatkörébe tartozik, de mit lehet tudni a közlekedési fejlesztésekről?

A BFK - Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. - dolgozik a Dél-budai Centrumkórház kapacitásának megfelelő színvonalú közlekedési kiszolgálásához szükséges infrastrukturális fejlesztések előkészítésén. A hatékony együttműködés, a gördülékeny adatszolgáltatás érdekében a napokban írunk alá egy keretszerződést a BFK-val. Ezen a területen is folyamatos az egyeztetés.