A magyar kriminalisztika egyik legkegyetlenebb gyilkosbandájának tartják a Soós Lajos által vezetett társaságot, amely négy embert ölt meg. A banda két tagját 1980-ban kivégezték. Köztük a már említett Soóst és az egyik társát. A banda egyik tagját azonban életkora miatt nem akasztották fel, ő életfogytiglant kapott. Pedig két gyilkosságban is részt vett, és a beszámolók és a szakértők szerint ő volt a banda legkegyetlenebb tagja. Mégis 20 év után elhagyhatta a fegyházat. Most 15 évre ítélték azért, mert rendszeresen szexuálisan zaklatta a saját kisfiát és kislányát. Közben pedig egy másik ügy miatt is vádat emeltek ellene, mert megölt és felgyújtott egy férfit.

Soós Lajos négy embert ölt meg. Mindegyikkel különös kegyetlenséggel végzett. Meggyilkolt egy rendőrt, egy pénzügyőrt, egy idős asszonyt, és egy férfit, aki a harmadik gyerekének születését ünnepelte.

Soósnak minden gyilkosságnál volt társa. Az elsőnél és az utolsónál egy mindössze 20 éves fiú, aki Soós szerint a banda legkegyetlenebb tagja volt.

A rendőrgyilkosság, amely után ezrek keresték a gyilkosokat

1979 júliusában tűnt el az őrhelyéről egy rendőr a Ferihegyi repülőtér közelében. Az őrhelyétől nem messze vérfoltokat találtak. Ugyan a géppuskáját megtalálták a szolgálati bódéjában, de őt magát és a pisztolyát már nem.

Óriási erőket mozgósítottak, a közeli mezőt több ezer rendőr, katona és munkásőr méterről méterre vizsgálta át, rengeteg házba is becsöngettek, sőt még helikoptert is bevetettek. A holttestet végül Ecseren találták három nappal később. Az azonnal látszott, hogy a rendőrt agyonkínozták. A rendőrök a helyszínen többek között találtak egy olajos, véres rongydarabot és egy Wartburg féltengelyét. Végül nem ez vezetett nyomra, így fogták el Soós Lajost, aki a gyilkosság idején betegállományban volt, és egy tanú hallotta, amikor valakinek azt mondta, hogy megöltem egy zsarut, akitől könnyű volt pisztolyt szerezni.A nyomozás érdekei miatt először Soós társait vették őrizetbe,

  • előbb a 33 budapesti gépkocsikísérőt, György Józsefet,
  • majd a 20 éves Németh Istvánt,
  • végül a 38 éves Varga Lászlót. Előbbi és utóbbi többször volt korábban börtönben.

Soós, György és Németh István alaposan gyanúsítható volt a gyilkossággal, míg Varga azzal, hogy egy másik gyilkosságban vett részt.

Később kiderült, hogy Soós régóta tervezte, hogy egy nagyszabású postarabláshoz fegyvert szerez, mégpedig egy rendőrtől. Gyulai Károlyt Soós látásból ismerte, néhányszor meg is állt kocsijával az őrbódéja mellett, és váltottak pár szót. Heteken át figyelték. Végül a gyilkosság éjszakáján a világítás nélkül autójukkal megálltak az őrbódétól néhány méterre, és úgy tettek, mintha lerobbantak volna. A rendőr segíteni akart, amikor azonban odaért, Soós mögé került, és hátulról többször fejbe ütötte. Soós a bódéhoz zavarta Némethet, hogy hozza a géppisztolyt. Addig Györggyel begyömöszölték az agysérüléstől hangosan hörgő embert a kocsi csomagtartójába. Németh azonban a géppisztoly nélkül jött vissza, nagyon ideges volt, sietségében nem találta a fegyvert. Később Ercsinél, egy félreeső helyen megálltak, és ásni kezdtek. Amikor a rendőr úgy tűnt, hogy magához tért, Soós elvágta a nyakát. A holttestet a kukorica alá temették, amit aztán visszaástak.

A rendőrgyilkosság előtt is ölt már Soós

A nyomozás során kiderült, hogy Soós összesen négy embert ölt meg más-más társakkal.

Forrás: MTI/Tormai Andor

Soós Varga Lászlóval a börtönben ismerkedett meg. 1968-ban egy OTP-t akartak kirabolni, ehhez volt szükségük fegyverre. Varga ismert egy pénzügyőr őrmestert, így elhatározták, hogy megszerzik pisztolyát. Egy közeli presszóban leitatták, elvették a kulcsait, és a lakásából elhozták a fegyverét. Később úgy döntöttek, a férfi nem maradhat életben, ezért

Soós egy baltával fejbe vágta, aztán egy bajonettel levágták a fejét.
A következő gyilkosságnál György József volt a társa. Vele is a börtönben ismerkedett meg. 1972-ben Törökbálinton betörtek egy özvegyasszony lakásába, ahol

Soós egy piszkavassal többször fejbe verte a nőt. Mindössze ötszáz forintot és egy zsebrádiót vittek el.
Az akkor mindössze 19 éves Németh Istvánnal Soós a munkahelyén került kapcsolatba. A fiatal fiú azt mondta, fegyvert szeretne szerezni, hogy azzal sok pénzhez juthasson. Később egy vecsési vendéglőben felfigyeltek egy férfira, aki harmadik gyerekének megszületését ünnepelte. Soós észrevette, hogy a férfi ötszázassal fizet, ezért szólt Némethnek, hogy rabolják ki. Mivel a férfinak elment a busza, megkérte a két férfit, akiket akkor ismert meg és akikkel együtt ivott, hogy vigyék haza. Útközben megálltak, Soós elgáncsolta a férfit, aztán nyakon szúrta. Közben Németh is a földön fekvő férfiba döfött késével. Négyszáz forintot találtak nála.
A negyedik a rendőrgyilkosság volt.

Nem ítélték halálra a legkegyetlenebb gyilkost, mert fiatal volt 

A bíróság Soós Lajost és György Józsefet halálra ítélte, Varga László 15 évet, Mester János négy, Soós Lajosné két évet kapott. Az akkor 20 éves Németh Istvánt életfogytiglanra ítélték. Csak azért nem kapott halálos ítéletet, mert a gyilkosságok idején még csak 19 volt, és az akkori törvények szerint húsz év alattiakat nem ítélhettek halálra.

Az ügyész 1980 tavaszán azt állította Németh Istvánról, hogy valójában egy mindenre elszánt, vakmerő bűnöző, akitől még bűntársai is féltek.

Forrás: MTI/Friedmann Endre

Ezt igazolta, hogy a tárgyalás alatt Soós azt mondta Némethről a teremben az ügyvédjének, hogy nem látta maga ezt a fiút ölni.Németh pedig az orvosszakértőnek azt felelte, amikor az azt kérdezte tőle, hogy mit jelent a szánalom, hogy: az, amikor valaki elszánja magát valamire.1999-ben első fokon már szabadlábra helyezték, a másodfokú ítélet szerint akkor azonban még nem szabadulhatott. Egy évvel később azonban már igen.

A fegyházban saját állítása szerint megtért. Szabadulása után Győr közelében segédkántor lett, ahonnan azonban pár nap után elbocsátották. Némethet később több munkahelyéről is kirúgták, amikor megtudták, hogy rendőrgyilkos.

Heves megyében egy hajléktalanmelegedőben ismerkedett meg egy fiatal nővel, akivel össze is költöztek. Két gyerekük is született.

Akiket egy mostani ítélet szerint rendszeresen szexuálisan zaklatott.

15 évet kapott azért, mert az akkor 9 éves kislányát és 7 éves kisfiát szexuálisan zaklatta, amely azonban az ügyészség szerint túl enyhe ítélet volt.
Az ügyészi álláspont szerint a 15 év fegyház nem áll arányban az elkövetett bűncselekményekkel, és a férfi társadalomra veszélyességével, valamint a nagy számú súlyosító körülménnyel.

Ez utóbbiak közül azt emelik ki, hogy a kisgyerekeket heti rendszerességgel molesztálta, amellyel nagy fokú testi és lelki fájdalmat okozott a saját, vér szerinti gyerekeinek. Ezért a büntetés jelentős emelését javasolták.

A férfi ellen közben egy másik ügyben is eljárás folyik.

Abban különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt emeltek ellene vádat. A vádirat szerint 2008-ban Budapesten a Kútvölgyi Kórház melletti erdőben ölt meg egy férfit.

Forrás: Police.hu

Németh cellatársainak beszélt arról, hogy gyújtotta fel áldozatát.