Már a héten elkezdődik az országos szúnyogirtás

Female Anopheles Mosquito NurPhoto General news West Bengal March 3 2022 3rd March 2022 Humans Endemic female anopheles mosquito endemic areas Soumyabrata Roy vine Tehatta India 03 Insect Arthropod Natural material Horizontal MOSQUITO FOREST MALARIA PHOTO
A female anopheles mosquito is sitting on the vine of the forest at Tehatta, West Bengal; India on 03/03/2022, which cause malaria in humans in endemic areas. (Photo by Soumyabrata Roy/NurPhoto) (Photo by Soumyabrata Roy / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Április 25-án kezdődik a központi szúnyoggyérítés - olvasható a Katasztrófavédelem honlapján. A szakemberek a Tisza-tónál és Szolnoknál biológiai módszerrel lépnek fel a vérszívók ellen.
Vágólapra másolva!

A katasztrófavédelemnek és a kivitelezést végzőknek is célja a biológiai módszer részarányának növelése.

Idén lezárul az a hároméves program, amelynek keretében a csípőszúnyogok legfontosabb élőhelyeit térképezik fel.

A katasztrófavédelem által megrendelt felmérés olyan területekre terjed ki – főleg folyók menti térségekre és nagyobb tavak környezetére – ahol rendszeresen jelentős szúnyogártalom alakul ki.

A tenyészőhelyek ismeretével pontosan és hatékonyan alkalmazható a biológiai módszer, amellyel természetes úton csökkenthető a szúnyoglárvák száma.

Szúnyoggyérítés / illusztráció Forrás: MTI Illusztráció

A biológiai szúnyoggyérítés során a szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, így az árvaszúnyogokra is teljesen ártalmatlan.

A granulált biológiai készítményt a lárvák ellen először 2020-ban alkalmazták Magyarországon,

amely a fák lombozatán is képes áthatolni.

Ezzel az ártéri erdőkben is lehetővé vált a hatékony biológiai szúnyoggyérítés a levegőből. Tavaly csaknem négyezer hektáron alkalmazták ezt a technológiát, további tizenhat ezer hektárnyi vízfelületen hagyományos, folyékony biológiai készítményt használtak a szúnyoglárvák ellen.

Minél kevesebb a szúnyoglárva, annál kevesebb a kifejlett szúnyog.

Éppen ezért érdemes a ház körüli kisebb vizeket lefedni, kiönteni, rendszeresen cserélni. Az ANTSZ honlapján külön felhívják a lakosság figyelmét a szúnyogok elleni védekezésre, illetve a szúnyogok által terjesztett betegségekre is.

Az irtásról bővebb információk a katasztrófavédelem honlapján találhatók.