100 kilométeres sebességgel csapódott földbe a világbajnok magyar ejtőernyős

Haditechnikai bemutató a budaörsi reptéren
Budaörs, 2019. május 17. Ejtőernyős-bemutató a honvédelmi napi haditechnikai bemutatón a budaörsi reptéren 2019. május 17-én. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
A szolnoki ejtőernyős katonák a szokásos tavaszi ugrásgyakorlatot hajtották végre hétfő délután. A világbajnok Gál Szabolcs őrmester kezéből kicsúszhatott az ernyő kupolájának irányító zsinórja és közel 100 km/órával csapódott a földbe. Életveszélyes állapotban van, sok csontja eltört – írja a Blikk.
Vágólapra másolva!

A szolnoki vérellátó központok előtt sorban állnak a katonák, rendőrök és a civilek, hogy vért adjanak az ejtőernyős őrmesternek. Bár pontosan nem tudni, mi történt, annyi biztos, hogy helikopterből ugrott ki és a Magyar Honvédség 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljának kiképzésén vett részt. A Blikk információ szerint

a világbajnok kezéből kicsúszhatott az ernyő kupolájának irányító zsinórja, de az ernyő kinyílt. Ennek köszönheti, hogy még életben van.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Mónus Márton

A szemtanúk szerint az őrmester 100 km/óra sebességgel csapódott a földbe a Szolnok melletti szandai réten.

Eltört az összes bordája, mind a két combcsontja, térde, csípője, több csigolyája, megsérült a nyelőcsöve, a légcsöve, és a veséje is.

A koponyáját megmentette a sisak, de így is agyrázkódása volt. Az első orvosi vélemények szerint a gerincvelője nem sérült meg, ami azt jelenti, hogy jó eséllyel nem fog lebénulni, de beletelik majd egy kis időbe, amíg felépül. Gál Szabolcsot mentőhelikopter vitte kórházba.

– mondta egy rendőr a lapnak, aki szintén adott vért neki, több kollégájával együtt.

Gál Szabolcs hat éve, 27 évesen, a csoport legfiatalabb tagja volt annak a magyar honvéd csapatnak, akik ejtőernyős világbajnokságot nyertek.

Gödrös László veterán szolnoki ejtőernyős szerint egy ejtőernyős egyedül ugrik ki a gépből, egyedül teljesít, csak magára számíthat.

- tette hozzá.

Az ejtőernyőst még az intenzív osztályon kezelik és folyamatosan műtik. Egyelőre életveszélyes állapotban van.