A "Magyarország előre megy, nem hátra" gondolat hamar elnyerte az emberek tetszését tavaly év végén. A mondat a koronavírus-járvány utáni újraindításra, a jelentős gazdasági intézkedésekre - például a 13. havi nyugdíj visszaépítése, a fiatalok adómentessége vagy a családok adó-visszatérítése - utalt, illetve arra, hogy ne térjen vissza a Gyurcsány- korszak. A Fidesz-KDNP választási győzelme után Orbán Viktor miniszterelnök megismételte: a következő időszakban is azt akarja képviselni, hogy „előre menjünk, ne hátra".

A koronavírus-járvány után, tavaly év végén az ország újraindulásának és a kormány intézkedéseinek központi gondolata lett a „Magyarország előre megy, nem hátra”. Ez a gondolat jelképezte a 13. havi nyugdíj visszaépítését, a családok adó-visszatérítését vagy éppen a fiatalok adómentességének bevezetését, és azt is, hogy nem szabad visszatérni a Gyurcsány-korszakhoz.

Orbán Viktor januárban a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy a „Magyarország előre megy, nem hátra” egy olyan mondat, „ami felől, ha megkérdeznénk tíz vagy húsz embert, akkor ugyan nagyjából egy, mondjuk úgy, hogy asszociációs körben vagy magyarázó körben mondanák meg, hogy nekik mit jelent ez a mondat, de mindegyik egy kicsit különbözne a másiktól”.

Én azok közé tartozom, akik azért szeretik ezt a mondatot, mert benne van az a küzdelem, amit Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott, hiszen 2010-ben Magyarország egy csődbe jutott ország volt

- fogalmazott a miniszterelnök.

A gondolat hamar elnyerte az emberek tetszését, azért is, mert rímelt egy ismert magyar nótára. Innentől nem volt megállás, sorban gyártották a közösségi oldalak felhasználói a videókat a „Piros volt a paradicsom, nem sárga, Magyarország előre megy, nem hátra” rigmusra.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ezt a videót tette ki a Facebookra:

Az év utolsó Kormányinfóján Orbán Viktor válaszolt az újságírók kérdéseire. Elmondta: a kormány céljai világosak, az országnak előre kell mennie:

Piros volt a paradicsom nem sárga, Magyarország előre megy, nem hátra. Tehát úgy látom, hogy a magyar kampány elérte a lakodalmaknak a világát is. A mi álláspontunk pedig mind az akadémikusok, mind a lakodalmak világában világos és egyértelmű: Magyarországnak előre kell mennie, nem hátra.”

Szilveszterkor egy klipet is megosztott közösségi oldalán a dalról. Posztjához azt írta: „Mindenkinek, aki szereti!”

A dallam még a Magyar Zene Háza megnyitóján is feltűnt: előadása után Szakcsi Lakatos Béla Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész kezdte el játszani a dalt.

Ezután azonban számos támadás érte a művészt a baloldal részéről.

Nagyon csúnyán bántottak; volt, aki lecigányozott, és olyanokat is írtak, hogy na, kibújt a szög a zsákból, nem is vagyok politikán kívüli ember.

- nyilatkozta az Origónak a támadásokról Szakcsi Lakatos Béla. Mint mondta, abban az értelemben nem politikán kívüli ember, „ahogy ők gondolták.

Ugyanis én soha nem titkoltam, mindig is kiemeltem, hogy hívő, konzervatív ember vagyok. Ezt az értékrendet Magyarországon a Fidesz képviseli.

Én úgy értelmezem a politikán kívüli létet, hogy nem ócsárolom a másik oldalt. Erre soha nem volt példa, és nem is lesz.

Nem veszek részt semmilyen vitában. Nem bántok senkit”

- mondta. Hozzátette, sok művésszel zenél együtt, akik más világnézetűek, mint ő, és kiválóan tudnak együtt dolgozni. 

Szakcsi Lakatos Béla: Nem veszek részt semmilyen vitában. Nem bántok senkit.Fotó: Adrián Zoltán - Origo

„Ők szidják a Fideszt, én nem szidom az ellenzéket. Ez a különbség. Azt viszont őszintén nem értem, hogy miért bántottak engem az ellenzéki oldalon. Ha azért, mert én keresztény, konzervatív érzelmű ember vagyok, és ezt nem titkolom, akkor azt gondolom, hogy nagyon rossz színben tüntették fel saját magukat. Az ugyanis a demokrácia egyik alappillére, hogy mindenki úgy dönt, úgy szavaz, ahogy a szíve diktálja” - jegyezte meg az Origónak.

Februárban a Várkert Bazárban Orbán Viktor évértékelő beszédében emlékeztetett, hogy a baloldal semmit sem szavazott meg azokból a törvényekből, amelyek a koronavírus-járvány alatti válságkezelést, így az ország újraindulását is segítették.

A baloldal ugyanis nem szavazta meg a koronavírus elleni védekezés alapjául szolgáló törvényt, a hitelmoratóriumot, a minimálbér-emelést, a családi adó-visszatérítést, a 25 év alattiak adómentességét és az adócsökkentéseket sem.

Magyarországra nemcsak a vírus, de a baloldal is rátámadt, azt remélve, hogy megbuktathatják a kormányt

- fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, hogy az – akkor még közelgő – áprilisi országgyűlési választás arról szól, hogy Gyurcsány és Bajnai akar visszatérni.

Emlékeztetett, hogy a Gyurcsány-Bajnai kormány egészen más utat járt be, mint amit a polgári kormány:

Ők hátrafelé mentek.

Elvették a 13. havi nyugdíjat, elvettek egyhavi fizetést, egy év gyest, megszüntették az otthonteremtési programot, a családok adókedvezményét, és fizetőssé tették az egészségügyet is. Kétszeresére emelték a villamos energia, háromszorosára a lakossági földgáz árát.

Orbán Viktor ugyanakkor hozzátette, ők tudják, merre akarnak menni:

Előre, és nem hátra.

A Fidesz-KDNP óriási győzelmet aratott az országgyűlési választáson, amely után néhány nappal, április 6-án Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatón válaszolt az újságírók kérdéseire.

A kormányfő a sajtótájékoztatón elmondta, három tényezőnek köszönhető a győzelem. 

Az első, hogy a magyarok békét akarnak, és arra szavaztak, aki nagyobb garanciát jelent ebből a szempontból. A második, hogy Magyarország egy sikeres ország, harmadik körülményként pedig arról beszélt, hogy

a baloldal elvtelenül, csak a hatalomért állt össze, 

ezért magában csak „hatalomért koalíciónak” nevezte őket. Mint mondta, 

ez tiszteletlenség a választókkal szemben.

"Nem érdekelte őket a múlt, a programok, az eszmék, csak az érdekelte őket, hogy hogyan lehet megnyerni a választást, ami a választók szempontjából csak lenézésnek, tiszteletlenségnek értékelhető", fogalmazott. "A választás az emberekről szól, aki ezt elfelejti, és csak a hideg számítás és sértegetés a programja, nem lehet más a vége, csak bukás", véli Orbán Viktor. 

A sajtótájékoztatón Gyurcsány Ferenc szerepét firtató kérdésre Orbán Viktor azt mondta, az embereket nem lehet lenézni, mivel mindenki tudja, hogy ki a főnök a baloldalon.

Kiemelte:

azért választottak meg minket, hogy ne hátrafelé, hanem előre menjünk, és ezt próbálom követni a következő időszakban

- tette hozzá.