Elítélte a bíróság azokat a rabokat, akik zendülést indítottak a Kozma utcai börtönben

börtön, illusztráció
View of individual cells of the new Federal Penitentiary of Brasilia, maximum security, on December 12, 2017. - The penitentiary is scheduled to start operating in March 2018. (Photo by EVARISTO SA / AFP)
Vágólapra másolva!
Három rab ellenállt a Kozma utcai börtönben az őröknek, egy matraccal torlaszolták el zárkájuk ajtaját. A börtönőröknek végül sikerült bejutniuk és megbilincselniük őket. A bíróság most két férfit jogerősen elítélt a zendülésért, a harmadik társuk két éve meghalt.
Vágólapra másolva!

Három férfi a Budapesti Fegyház és Börtön Kozma utcai épületének egyik zárkájában töltötte jogerős büntetését. 2018. január 6-án börtönőrök kiabálást hallottak a férfiak zárkájából, rájuk szóltak, hogy fejezzék be.

Az egyikük próbált beszélni velük, de a rabok az azonnali átszállításukat követelték.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Evaristo Sa

A három férfi közben ágyakkal eltorlaszolta a zárkaajtót, amit a testükkel tartottak. Az őrök betörték a kémlelőüvegét és könnygázt vetettek be, majd a zárkaajtó pántját lecsavarozva bejutottak.

A rabok bilincselés közben is ellenálltak.

A bíróság első fokon két férfit 4-4 év fegyházbüntetésre ítélte fogolyzendülésért 2021 májusában. A harmadik társuk 2020-ban meghalt, ezért megszüntették ellene az eljárást. Az elsőfokú ítélet fellebbezések miatt nem lett jogerős.

Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla fenntartotta az elsőfokú ítéletet, így az jogerős.