Nem született megállapodás az Országgyűlésbe jutott pártok között a tisztségekről, így arra a házelnök tesz majd javaslatot – mondta a szerdai tanácskozást követően Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője újságíróknak.

A politikus kijelentette: a kormánypártok fenntartják a korábbi javaslatukat, hogy a tisztségeket kétharmad-egyharmad arányban osszák el a kormányoldal és az ellenzék között, annak ellenére, hogy az ellenzékiek létszáma csökkent a négy évvel korábbihoz képest. Ezt korrektnek, mandátumarányosnak és fairnek ítélte.

Kijelentette: a baloldali pártok nem tartották elfogadhatónak az ajánlatot, „eszük ágában nem volt megállapodni”. Kocsis Máté megítélése szerint ezt bizonyítja, hogy a hat baloldali frakcióvezetőből öt nem volt jelen.Megerősítette: a bizottsági tisztségek és helyek harmadát, míg a jegyzői helyek felét ajánlották fel a kormánypártok az ellenzéknek. Ám utóbbiak új javaslatot kértek, holott négy éve nagyobb létszámmal elfogadták ugyanezt az ajánlatot – tette hozzá.

Úgy értékelt: a baloldali pártok szerinte Kövér László házelnököt kezdik majd okolni, hogy nem kapják meg a kellő számú tisztséget, „pedig meg fogják”.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője nyilatkozik a sajtónak az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő második tárgyalás után az Országházban 2022. április 27-én.Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

„A reggeli Gyurcsány Ferenc-féle eligazításnak ez volt a célja, számítottunk erre a forgatókönyvre” - mondta a baloldali pártok magatartásáról.

Úgy összegzett: a Fidesz az udvariasság és a politikai korrektség jegyében még ebben a hangulatban is azt kéri az ellenzéktől, minden őket megillető helyet töltsenek be, hajtsák végre a választók akaratát és képviseljék azokat az embereket, akik rájuk szavaztak, ne maradjanak távol a parlamenti munkától.Kérdésre válaszolva Kocsis Máté beszélt arról is, úgy látja, hogy a baloldali pártok között még olyan alapvető kérdésekben sincs egyezség, hogy ki hova üljön a parlamentben. Azt mondta, rendkívül nagy marakodást lát, és hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök próbálja egyben tartani ezt a baloldali listát, hiszen mindenféle tárgyalásokra derül fény a sajtóban.

Azt sem fogadják el a baloldali ellenzéki pártok, ami négy éven keresztül jó volt. Képzelhetik, milyen állapotban vannak – fogalmazott.

Kocsis Máté úgy értékelt: ezek az emberek nem a választókat akarják képviselni, ezek az emberek a saját boldogulásuknak tekintik a parlamenti képviselői helyet.