Az oroszok figyelmeztették Európát a lengyel gáz leállításával, Magyarországot ez nem érinti

energy natural-gas Horizontal ILLUSTRATION
This illustration taken on April 4, 2022 in Dortmund, western Germany, shows a flame in front of a burning hob of a gas cooker. - Germany, which relies heavily on Russian gas, has major concerns over securing supplies for next winter and is doing all it can to secure alternatives. (Photo by Ina FASSBENDER / AFP)
Vágólapra másolva!
A Gazprom kedden értesítette a lengyel és a bolgár importőr vállalatot, hogy szerdától felfüggeszti a gázszállításokat, mivel nem hajlandók orosz rubelben teljesíteni a végső kifizetéseket. Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője szerint az orosz lépés Magyarország szempontjából azért érdekes, mert hazánkba déli irányból Bulgárián keresztül érkezik a gáz. Ami bizalomra adhat okot, hogy sem Oroszországnak, sem Bulgáriának nem érdeke a további országokba történő szállítások korlátozása. Magyarország a vitában nem érintett, mert a lengyelekkel és a bolgárokkal szemben megállapodott a fizetés módjáról a Gazprommal. Ráadásul legközelebb május 22-én kell fizetni. A Magyarországra irányuló földgázszállítás továbbra is zavartalan – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 23-án rendelte el, hogy az Oroszországgal szemben „barátságtalan" országokkal folyó gázkereskedelemben át kell állni a rubelalapú elszámolásra. Mint mondta, az orosz fél nem fogadja el az ilyen szerződések alapján történő kifizetéseket „kompromittált valutákban", beleértve a dollárt és az eurót.

A Gazprom kedden értesítette a lengyel és a bolgár importőr vállalatot, hogy szerdától felfüggeszti a gázszállításokat, mivel nem hajlandók orosz rubelben teljesíteni a végső kifizetéseket. Az orosz szövetségi vámszolgálat szerint a Lengyelországba irányuló orosz gázszállítások tavaly 9,4 százalékkal, 10,58 milliárd köbméterre emelkedtek, a Bulgáriába irányulók pedig megduplázódtak, és 3,15 milliárd köbmétert tettek ki. Lengyelország évente mintegy húszmilliárd köbméter gázt használ fel.

Keddtől Bulgária és Lengyelország nem kap orosz gázt Forrás: AFP/Ina Fassbender

Emelkedő árak

- jelentette ki a Századvég energetikai üzletágvezetője. Hortay Olivér közölte, hogy a hírre a holland gáztőzsde rögtön 15 százalékos áremelkedéssel reagált. A szakember szerint egyébként az orosz lépés egyrészt a rubelben történő fizetéssel kapcsolatos vita első következménye, másrészt pedig figyelmeztetés azoknak az országoknak, amelyek nem akarják elfogadni, hogy az oroszoknak az energiahordozóért a Gazprombankon keresztül fizessenek, amiről az Európai Bizottság már kimondta, hogy nem sérti az uniós szankciókat.

Lengyelország kedden új szankciókat vezetett be, ami a Gazpromot is érinti, így bármikor befagyaszthatja az orosz gázért fizetett összeget. Oroszország válasza a Fehéroroszország irányából Lengyelországba érkező Jamal-vezeték leállítása volt - mondta Hortay.

- tette hozzá. Lengyelországnak tehát viszonylag kevés gáz kiváltásával és árnövekedéssel, Oroszországnak pedig minimális bevételkieséssel és a nem teljesítésből fakadó jogi következményekkel kell szembenéznie.

A Gazprom lépése figyelmeztetés Európának Forrás: AFP/Ina Fassbender

Figyelmeztetés Európának

Bulgária helyzete aggályosabb, mert gázigényének több mint 90 százalékát az orosz szállítások fedezik. A bolgár kormány eddig mindössze azt jelezte, hogy lépéseket tesz az orosz gáz helyettesítése érdekében. Hortay szerint az intézkedés Magyarország szempontjából azért érdekes, mert hazánkba déli irányból Bulgárián keresztül érkezik a gáz. Ami bizalomra adhat okot, hogy sem Oroszországnak, sem Bulgáriának nem érdeke a további országokba történő szállítások korlátozása.

Hortay arról is beszélt, hogy a mostani helyzet kísértetiesen hasonlít a 2009-es orosz-ukrán elszámolási vitához. Akkor az ukránok elkezdték megcsapolni az orosz gázt, ezért leállt az orosz gáztranzit, így Magyarországra sem érkezett fűtőanyag. 2009-ben azonban az uniós tagállamok nagyon erősen segítették az orosz és ukrán fél tárgyalásait, hogy minél előbb asztalhoz üljenek a felek. Most nagy kérdés, hogy ez a megoldás másolható-e, a válasz inkább nemleges - mondta.

„Bulgária és Lengyelország tranzitállamok. Abban az esetben, ha az orosz gázt jogosulatlanul vonják ki a harmadik országokba irányuló tranzitból, az érintett mennyiséggel csökken a tranzitszállítás" – figyelmeztetett a Gazprom. „Ez jelzés Magyarországnak, Szerbiának és más országoknak, hogy ha hirtelen csökken a beérkező gáz mennyisége, akkor nem kell telefonálniuk és írniuk a Gazpromnak: minden kérdés a tranzitországokhoz szól" - tették hozzá.

Zavartalan a hazánkba irányuló földgázszállítás

Bár nyugtalanító az a hír, hogy az orosz Gazprom leállította a lengyelek után a bolgárok felé is a gázszállítást, hiszen abból az irányból jön a magyar gázimport jelentős része, fontos tudni, hogy a bolgároknak szóló lépés nem érinti a tranzitszállítást, így a Magyarországra irányuló földgázszállítás-szerződés ütemterv szerint és zavartalanul zajlik - jelentette ki Szijjártó Péter Facebook-oldalán szerdán.

A külgazdasági és külügyminiszter utalt rá, hogy míg a lengyeleknek és bolgároknak az elmúlt napokban lejárt egy fizetési kötelezettsége a Gazprom felé, és nem úgy teljesítettek, ahogy az oroszok kérték, így ezért lépett drasztikusat a Gazprom, addig Magyarországnak legközelebb csak május 22-én lesz fizetési kötelezettsége az oroszok felé, és a sorozatos brüsszeli figyelmeztetések, illetve a legfrissebb iránymutatás ellenére újra tisztázta, hogy éppen úgy fog fizetni a magyar állami cég a gázért, ahogy azt az orosz elnöki rendelet kérte.