"Nagyon határozottan ki kellett volna mondani, hogy ki akarunk maradni a háborúból" - mondta MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes az Azonnalinak az egyébként - többször bebizonyosodott - háborúpárti baloldal hibáiról a kampányban, továbbá szerinte azt is mondaniuk kellett volna hogy odafigyelnének a háború gazdasági-szociális hatásaira. Szerinte Márki-Zay Péter ezzel nem tudott azonosulni, ezért, "amikor igazán nagy szükség lett volna a háborúval kapcsolatban a szociális ígéretekre, kommunikációra, már nem voltunk rá képesek." Kunhalmi arról is beszélt, hogy szerinte rossz kommunikációt követtek, Márki-Zay tanácsadói pedig tévesen erőltették a putyinozós plakátokat. Hozzátette: a mérések alapján le kellett volna állniuk, és a békéről beszélni Putyin helyett.

Kunhalmi arra a felvetésre, hogy talán rossz tanácsadói voltak Márki-Zay Péternek, és kik voltak ők, azt válaszolta az Azonnalinak, hogy a jelöltnek volt egy saját MMM-es tanácsadói köre magyar és külföldi tanácsadókkal. Ők valamilyen oknál fogva még az utolsó körben is

a putyinozó plakátokat erőltették.

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke beszéde elmondása előtt az Egységben Magyarországért eredményváró rendezvényén, a Városligeti Műjégpályán az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án.Forrás: MTI/Illyés Tibor

Kunhalmi egyetértett az újságírói felvetéssel, miszerint az amerikai tanácsadók semmit nem érthettek a magyar történelemből, és azt mondta: "igen. De még azok a politikustársaim is, akik ismerik a magyar történelmet, nem mindig tudták ezt napi szintű politikai szituációkra vonatkoztatni." És sokan azt sem értették szerinte, hogy a magyar "egy alapvetően konzervatív, keresztény szemléletű társadalom."

Kunhalmi Ágnes szerint a baloldal hibát követett el.Fotó: Csudai Sándor - Origo

A baloldali mérésekkel kapcsolatban kifejtette, hogy "nagyon sok mérés volt, de ezeket is eltérően lehet értelmezni. Amikor megláttam azokat a méréseket, hogy a 8 százaléknyi aktív bizonytalan döntő többsége szerint Orbán jól kezeli a háborút és jól teszi, hogy nem akarja szétbombázni az EU egységét, emellett megszavazza a szankciókat is (...) akkor azt gondoltam, a háborúról nekünk már nem lenne szabad éles stílusban beszélni. Főleg nem fegyverekről, katonákról. Ehelyett több napig ez volt a tematika a részünkről." - magyarázkodott az MSZP társelnöke.