Véleménycikk.

Egyre jobb a műsor: az eddig a parlamenti bejutásért küzdő Momentum Hadházy Ákos bülbül szavára már az alakuló ülésre sem akar bemenni. Mintha nem gondolták volna ezt alaposan végig, bár ezen nem csodálkozunk.

Hadházy a most előadott projekttel már 2018-ban is próbálkozott, akkor sem jött be. Annak idején az LMP-ben akciózott, azt szajkózta, hogy a választás illegitim, ezért az ellenzéknek nem szabad átvennie a mandátumát. Az ötlet, és maga Hadházy sem volt túl népszerű a "demokratáknál": például a párttársa, a Hadházyra egy picit zabos Sallai R. Benedek ízes káromkodások közepette a székével együtt fellökte egy értekezleten.

Hadházy aztán április helyett júniusban a "kertek alatt" mégis letette az esküjét, és besunnyogott a parlamentbe. Nem is csoda, hogy az LMP-ben nem volt maradása, onnan gyorsan lelécelt, független képviselő lett.

Most pedig hibernálta díjnyertes 2018-as ötletét, sikerült is bepaliznia a Momentumot, azaz Fekete-Győr Andrást. Nem lehetett azért nehéz dolga azzal, akinek a napelem egyet jelent egy kisméretű atomerőművel, és aki vidáman lezuhanyozta az e-rollerét, majd csodálkozott, hogy nem indul. Egy ilyen embernek még egy Hadházy is zseninek tűnhet.

Fekete-Győr András és Hajnal MiklósFotó: Koncz Márton - Origo

Fekete-Győr gyorsan be is jelentette, hogy a Momentum bojkottálja az alakuló ülést. Csak hát - az ismert okokból - Fekete-Győr ezt a lépést sem gondolta pontosan végig, és már hiába kapálózik, az orra bukás hatalmas lesz.

Vegyük gyorsan végig! (Talán Gyurcsány professzor is erről tartott neki előadást a minap egy budapesti parkban.) Ha nem megy be a 10 fős csapata az alakuló ülésre - Orosz Anna, a XI. kerületi képviselő gondolkodott egy kicsit, ott lesz a parlamentben -, nem tesznek képviselői esküt sem, így nem alakul meg a frakció. Fekete-Győr így - hiába mondogatja magáról, hogy ő a frakcióvezető - nem lesz még képviselő sem, nem kapnak bizottsági helyeket, bizottsági elnöki és parlamenti tisztségeket sem. Ha ez nem elég, nem kapnak fizetést, és hiába várják a 925 milliós frakciótámogatás átutalását a számlájukra, az sem fog megérkezni. Emellett nem nyújthatnak be törvényjavaslatot, nem szólalhatnak fel a parlamentben, nem interpellálhatják a miniszterelnököt és a minisztereket, oda a médiamegjelenés; nem tehetnek semmit, mintha nem is léteznének.

Egészen addig így lesz ez, amíg le nem teszik a parlamenti esküt, amelynek időpontja nem rajtuk, hanem Kövér László házelnökön fog múlni. És mindenki megnyugodhat, Fekete-Győrék még hónapokig csak ideiglenes napi belépővel térhetnek be majd a parlamentbe, és talán a karzaton szorítanak majd a vendégek és a szakértők helyet a tíz "bátor" - inkább lüke - momentumosnak.

Ez egy újabb kiváló ellenzéki politikai innováció! A Momentum öngyilkos politikai kommandója teljes fegyverzettel bevetésre készen áll.