A kormány megkapta Brüsszelből a kondicionalitási levelet, ezzel kapcsolatosan ma csak azt az álláspontunkat tudjuk rögzíteni, hogy a magyar választópolgárok április 3-án világos döntést hoztak  - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a közösségi oldalára feltöltött videóban. Gulyás elmondta, hogy átnézik a levelet, és holnap mondja el, miben tudnak engedni, és miben nem, hiszen a magyar emberek világosan elmondták, mit akarnak.

Gulyás Gergely a videóban leszögezte, hogy

a kormány megkapta Brüsszelből a kondicionalitási levelet, ezzel kapcsolatosan ma csak azt az álláspontunkat tudjuk rögzíteni, hogy a magyar választópolgárok április 3-án világos döntést hoztak.

Világos döntést hoztak arról, hogy az országnak ki kell maradnia a háborúból; arról is, hogy nem a magyar embereknek és a magyar emberekkel kell megfizettetni a háború árát, valamint arról is, hogy a gyermekek védelme bármilyen szexuális propagandával szemben elsődleges fontosságú.

A kormánynak ezek vörös vonalak, ezekben a kérdésekben nem tud engedni

- mondta el a miniszter. Leszögezte: 

egyébként pedig át fogjuk tanulmányozni a levelet, és holnap részletes véleményt tudunk a Kormányinfón már adni azzal kapcsolatosan, hogy mi az, ami ezen túlmenően - hiszen ezek nem lehetnek vita tárgyai - egy kompromisszum része lehet, és mi az, ami nem.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az után tette közzé videoüzenetét, hogy az Európai Bizottság szerdán felhatalmazta Johannes Hahn költségvetésért és az igazgatásért felelős uniós biztost, írásbeli értesítést küldjön Magyarországnak a jogállamisághoz kötődő mechanizmus elindításáról.