Rendkívüli nyugdíjemelésről döntött a kormány

13. havi nyugdíj
Budapest, 2022. február 9. Postás kézbesíti a 13. havi nyugdíjat egy nőnek Budapesten, a XIII. kerületben 2022. február 9-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A kormány további 3,9 százalékos nyugdíjemelésről döntött az infláció miatt, így összességében 8,9 százalékkal emelkedik a nyugdíj - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. A miniszter elmondta: az év elején a piaci várakozások, illetve magyar és külföldi elemzők adataiból kiindulva határozták meg a nyugdíj emelkedésének 5 százalékos mértékét, azonban a jelenlegi előrejelzések szerint - a Pénzügyminisztérium és a jegybank adataira is tekintettel - a kormány 8,9 százalékos inflációt tart reálisnak. Az árkorlátozó intézkedések több mint 5 százalékkal csökkentik az inflációt, amely ezek nélkül, a jelenlegi 8,5 százalék helyett, 13 százalék feletti lenne Magyarországon - közölte Gulyás Gergely. A miniszter azt mondta, ebben teljes az egyetértés a pénzügyi szakemberek között. Emlékeztett, a miniszterelnök szerdán tájékoztatott arról, hogy a kormány meghosszabbította július 1-jéig az egyes élelmiszerekre és az üzemanyagra vonatkozó árstopot. Jelezte: a magyar kormányra is nagy nyomás nehezedik, hogy emelje az árakat, illetve engedje az árak emelkedését, amíg azonban van rá mód és lehetőség, és amíg a kőolaj- és a földgázellátása az országnak biztosított, addig újra és újra meg fogják vizsgálni ezen intézkedések fenntarthatóságát.
Vágólapra másolva!

Július 1-jéig marad a benzinárstop és az élelmiszerárstop – erősítette meg a kormány döntését a 2018-2022-es kormányzati ciklus utolsó Kormányinfóján Gulyás Gergely, megjegyezve: amíg van rá mód és lehetőség, amíg a kőolaj és földgázellátás biztosított, újra és újra meg fogják vizsgálni az intézkedések fenntarthatóságát. A Miniszterelnökséget vezető miniszter továbbá bejelentette, hogy

július 1-től további 3,9 százalékos nyugdíjemelés lesz.

A tárcavezető tájékoztatása szerint öt százalékban határozták meg a nyugdíj emelkedését, azonban mivel ez a 8,9 százalékos jósolt inflációtól elmarad, mielőbb indokolt és szükséges a nyugdíjemelés. Ezért további 3,9 százalékos nyugdíjemelés lesz július elejétől, hat hónapra visszamenőleg – jelentette be a miniszter.

Gulyás Gergely jelentős nyugdíjemelést jelentett be Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A háború árát nem szabad a magyar emberekkel megfizettetni

A bejelentések után Gulyás Gergely beszélt az európai uniós ügyekről is, kiemelve: vannak olyan területek, ahol Magyarország nem tud engedni. Mint mondta, április 3-án a Fidesz-KDNP politikai közössége olyan bizalmat kapott, amelyet egyetlen politikai erő sem kapott a rendszerváltoztatás óta, ezért ki kell maradni a háborúból, ami azt jelenti, hogy nem hazánk nem szállít fegyvereket és nem küld katonákat a háborúba. A miniszter kiemelte:

Emellett – folytatta – volt egy népszavazás is, ami szintén az 1990-es első szabad választás óta soha nem látott véleményegységet tükrözött. Éppen ezért a jogszabályoknak a szexuális propagandát szigorúan tiltani kell a gyermekek esetében – rögzítette a tárcavezető.

Gulyás Gergely arról is beszámolt, hogy megérkezett Brüsszelből a bizottságnak a kondicionalitási levele. Ennek értelmében pedig semmilyen akadálya nincs a helyreállítási alapról szóló megállapodás aláírásának, mivel kizárólag olyan felvetések szerepelnek a levélben, amelyekről hónapok óta zajlik az egyeztetés. Hozzátette, már ott is közös megoldást találtak, ahol egyébként a felvetés jogosságával nem értenek egyet.

Megérkezett az Európai Bizottság levele Forrás: Hans Lucas via AFP/Martin Bertrand / Hans Lucas/Martin Bertrand

Korlátozás nélkül láthatjuk el a sebesült ukrán katonákat

A rezsicsökkentést érintő kritikákra reagálva a miniszter arról beszélt, az emberek többsége jónak tartja a rezsicsökkentést, a kormány törekszik ezek fenntartására. Megjegyezte,

a hazánknak járnak az uniós források, bennünket megillető összegekről beszélünk –

ezt azzal kapcsolatban szögezte le, hogy ettől függ, mekkora kompenzációt kell nyújtania a kormánynak a rezsicsökkentés finanszírozása miatt.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, hogy

Emellett jelezte azt is, hogy a kormány már korábban is döntött arról, hogy az Ukrajnából érkezők számára szűrővizsgálatokat fognak biztosítani.

Döntenie kell a baloldalnak

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely érintette a V4-es országokat is, jelezve, hogy Oroszország megítélésének a kérdésében – különösen Lengyelországgal – mindig voltak nézetkülönbségek közöttük. Véleménye szerint azonban ezek az esetleges különbségek korántsem olyan hangsúlyosak, mint ahogy azt a média beállítja. Mint mondta,

Azzal kapcsolatban, hogy a baloldal nem tudott megegyezni az alakulóülést megelőző tárgyalásokon, Gulyás Gergely elmondta, bízik benne, hogy egyetértés fog születni, a frakciók közötti tárgyalásokról azonban Kocsis Máté frakcióvezető tud tájékoztatást adni.

- hangsúlyozta a tárcavezető.

A baloldalnak el kell döntenie, mit akar csinálni Fotó: Polyák Attila - Origo

A gázellátással kapcsolatos kérdésére a miniszter kiemelte: nincs veszélyben a gázellátás, folyamatosan érkezik hazánkba és további kilenc európai ország is rubelben fizet az orosz gázért. Arra, hogy Karácsony Gergely főpolgármester jelezte, anyagi szempontból veszélyben lehet a fővárosi közösségi közlekedés, Gulyás Gergely úgy reagált: jogszabályok rögzítik azt, hogy milyen források illetik meg Budapestet. Szerinte a főváros nem panaszkodhat különösebben, hiszen a megjelölt és várt iparűzési bevétel és egyéb bevételek túlteljesültek. A miniszter továbbá reményét fejezte ki, hogy most, hogy Karácsony Gergely nem az országos politikával foglalkozik, ráér majd a fővárossal foglalkozni.

Nem lesz önálló környezetvédelmi minisztérium

Arról miszerint saját környezetvédelmi minisztérium alakulhat-e, a tárcavezető úgy reagált: úgy is lehet jó döntéseket hozni, ha nincs önálló környezetvédelmi minisztérium.

Mint mondta,

Szerinte az eredmények a fontosak, nem az, hogy újabb minisztériumot hozzanak létre. Gulyás Gergely a mostani kormányinfón továbbá megismételte, hogy az új kormány a május 16-ai héten alakul meg.

A szombati Magyarországon tartandó oroszpárti tüntetés kapcsolatban, a miniszter hangsúlyozta: a magyar kormány elítéli az orosz agressziót, de ha valaki a liberális jogállam híve, akkor tudomásul kell venni, hogy abban van egy gyülekezési jogról szóló törvény. Gulyás szerint a világ egyes részei nem fogadják el ezt, a Fidesz azonban a klasszikus liberalizmus híve, így nem korlátozza a tüntetést.

Gyártósor a Tungsram-csoport Váci úti fényforrásgyárában Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A cél az, hogy senki ne maradjon munka nélkül – jelezte Gulyás Gergely azzal kapcsolatban, hogy a Tungsram tömeges elbocsátásokra készül csődközeli helyzete miatt.

Azzal kapcsolatban, hogy vajon politikai okok miatt nem kap Kibekháza és Hernádszentandrás támogatást a Magyar Falu Programban a miniszter elmondta, a támogatottak között nagyon sok a nem kormánypártokat támogató település van, az, hogy nem politikai szempontok érvényesülnek, látszik a támogatottak összetételéből.