A negyedik kétharmad: ma alakul meg az új Országgyűlés

Parlament alakuló ülés
Budapest, 2018. május 8. A képviselők a Himnuszt éneklik az Országgyűlés alakuló ülésének kezdetén 2018. május 8-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Az új Országgyűlés ma, 11 órakor kezdi meg a munkáját. Az alakuló ülést az államfő nyitja meg, Áder János tesz javaslatot az új miniszterelnök személyére, aki természetesen Orbán Viktor lesz; megválasztják a házelnököt, az alelnököket és a jegyzőket. Az új Országgyűlésben 9 frakció lesz, a Fidesz-KDNP szövetség kétharmados többséggel vesz részt a törvényhozásban, minden eddiginél több képviselővel. A legnagyobb párt a Fidesz, a második legnagyobb párt a KDNP lesz. A legnagyobb ellenzéki frakció - a DK-é - mindössze 15 fős lesz. Hadházy Ákos már az alakuló ülés előtt botrányt akart okozni, de csak a baloldalon sikerült. 
Vágólapra másolva!

Hétfőn kezdi meg a munkáját az új Parlament, a köztársasági elnök ekkorra hívta össze az Országgyűlés alakuló ülését az április 3-i országgyűlési választások után.

Az Országgyűlés alakuló ülése 2018. május 8-án Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az ülést Áder János nyitja meg, aki javaslatot tesz a miniszterelnök személyére, megválasztják a házelnököt, az alelnököket és a jegyzőket. A korelnök és a korjegyzők hivatalba lépése után a nemzeti választási bizottság elnöke és a nemzeti választási iroda elnöke számol be a választásról az országgyűlésnek, majd

esküt tesznek az országgyűlési képviselők.

Az országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP 135 mandátumot szerzett, a DK-ból, a Jobbikból, az LMP-ből, az MSZP-ből, a Momentumból és a Párbeszédből álló hatpárti baloldali lista 57 mandátumot, míg a Mi Hazánk 6 mandátumot. Egy mandátumhoz jutott a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata. Az új Országgyűlésben kilenc frakció alakul.

Történelmi nagyságú győzelem, minden eddiginél nagyobb Fidesz-KDNP fölény

Az új Országgyűlésben a legnagyobb frakciója a Fidesznek lesz, 117 képviselővel. Múlt csütörtökön, a frakció alakuló ülésén egyhangú szavazással

újból frakcióvezetővé választották Kocsis Mátét.

Kocsis Máténak Orbán Viktor is sok sikert kívánt Facebook-oldalán, miután aláírták az országgyűlési képviselői esküokmányt az Országgyűlés Irodaházában.

A Fidesz képviselőcsoportjában a frakcióvezető-helyettesi tisztségeket Vitályos Eszter, Selmeczi Gabriella, Kubatov Gábor pártigazgató, Balla György frakcióigazgató és Ovádi Péter tölti be.

A KDNP frakciója kedden alakult meg, melynek

élére ismét Simicskó Istvánt választották

- jelentette be Semjén Zsolt. A KDNP elnöke kiemelte, a képviselőcsoportnak 18 tagja lesz, eggyel több, mint az előző ciklusban, ezzel az Országgyűlés második legnagyobb frakcióját adják.

A Fidesz és a KDNP szövetsége így több mint kétharmados többséggel képviselteti magát az új Országgyűlésben.

Az ellenzékben hét törpepárt lesz

A legnagyobb ellenzéki frakciója a DK-nak lesz,

Gyurcsány Ferenc pártja 15 képviselővel lesz jelen az Országgyűlésben.

A frakcióvezető várhatóan Gyurcsány Ferenc lesz.

Gyurcsány Ferenc Forrás: MTI/Mohai Balázs

A DK segítségével alakíthat frakciót az LMP, amely öt fővel képviseli magát. A képviselőcsoport múlt hétfői alakuló ülésén

frakcióvezetőnek Ungár Pétert, általános frakcióvezető-helyettesnek pedig Csárdi Antalt választották.

Csárdi Antal egyéni választókerületet megnyerve jutott be a Parlamentbe, míg Ungár Péter, Kanász-Nagy Máté és Keresztes László Lóránt listáról. Miután Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára a hatalmas bukás után visszamegy Brüsszelbe, a mandátumát Bakos Bernadett kapta meg, így egészült ki ötfősre a párt parlamenti jelenléte, és alakíthatnak frakciót.

10-10 képviselővel lesz jelen a Parlamentben az MSZP, a Jobbik és a Momentum is.

A Jobbik frakcióvezetője - a nagy bukás ellenére - továbbra is Jakab Péter lesz, míg az MSZP-ben – a párt társelnöki pozíciójáért már nem induló – Tóth Bertalan kapta a feladatot.

A Momentumnak eredetileg 11 képviselője lett volna, de még meg sem alakult a parlament, már összeveszett a párt és Hadházy Ákos, így Hadházy - aki nem megy el az alakuló ülésre - hivatalosan "független" lesz. A Momentum frakcióvezetője az a Fekete-Győr András lesz, aki már az előválasztáson megbukott.

A Párbeszéd hat képviselőt küldhet az alakuló Országgyűlésbe. A frakció pénteki alakuló ülésén arról döntöttek, hogy a párt következő tisztújításáig Tordai Bence lesz a frakcióvezető, a frakcióvezető-helyettesi pozíciót pedig Szabó tölti be, majd

Szabó Tímea társelnöki mandátumának lejárta után, a szeptemberi ülésszak megkezdésétől ismét Szabó veszi át a frakcióvezetést, a frakcióvezető-helyettes pedig Tordai lesz. Vagyis a Párbeszédben sem vállalja a valódi felelősséget senki a baloldal történelmi vereségéért.

Ahogy írtuk, már a Parlament alakuló ülése előtt belviszályt okozott a baloldalon a botránypolitikus Hadházy Ákos, aki miután kierőszakolta magának a közös lista zuglói képviselőjelölti helyét, ezzel biztos mandátumhoz jutott, azért kezdett el kampányolni, hogy a baloldali képviselők bojkottálják az Országgyűlés alakuló ülését.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Eleinte a Momentumban partnerre talált, azonban később ők is meggondolták magukat, feltehetően azért, mert rájöttek, ha így tesznek, nem tudják felvenni bizottsági helyeiket, és hivatalosan nem is válnának képviselővé.

Végül úgy döntöttek, leteszik az esküt, csak utána bojkottálják az alakuló ülést.

Az ügyre Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője úgy reagált, ebből kiolvasható, hogy a momentumos politikusoknak

A PÉNZ KELL, A MUNKA NEM.

A Momentum tehát kihátrált Hadházy akciója mögül, aki továbbra is állítja, hogy nem vesz részt az alakuló ülésen. Ez nem meglepő, az elmúlt években is csak a fizetését vette fel, a munkahelyére nem nagyon járt be.

A Mi Hazánk hat képviselővel lesz jelen az Országgyűlésben Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szintén új parlamenti pártként alakíthat frakciót

a Mi Hazánk, amely hat képviselővel lesz jelen az Országgyűlésben.

A képviselőcsoportot a pártelnök Toroczkai László vezeti majd. Frakcióvezető-helyettesekké Apáti Istvánt és Novák Elődöt választották a képviselők.