Erdő Péter: Esztergom vallási és kulturális azonosságunk egyik legfőbb hordozója

ERDŐ Péter, nagyszombat, húsvét, budapest, Magyarország, ünnep, vallás, katolikus
Budapest, 2022. április 16. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek ünnepi húsvéti szentmisét mutat be az ünnep vigíliáján a budapesti Szent István-bazilikában 2022. április 16-án. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Szent István korában Esztergom az ország világi és lelki központja volt, innen sugárzott ki a keresztény misszió szerte az országba és mindmáig ez a város vallási és kulturális azonosságunk egyik legfőbb hordozója - mondta Erdő Péter vasárnap az esztergomi bazilikában.
Vágólapra másolva!

A bíboros, esztergom-budapesti érsek az Esztergom megyei jogú várossá nyilvánítása alkalmából tartott szentmisén beszélt.

Felidézte, hogy a középkorban az egyházi kultúra, az írásbeliség, a zenei és a művészeti élet központja volt Esztergom, majd a török uralom elől csak hazánk vallási és kulturális kincseinek egy részét sikerült megmenteni.

Ami megmenekült, az a 19. században visszatért a városba.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

"Ha városban található gyűjtemények feltárják gazdagságukat az érdeklődőknek, ismét felemelheti a fejét ez a székesegyház is, mert valósággá válik az ősi felirat: Magyarország egyházainak anyja és feje" - jelentette ki Erdő Péter.