Mit akar Brüsszel? Hogy haljunk éhen? - az emberek egyetértenek Orbán Viktorral, nem szabad engedni Brüsszelnek

tankolás benzin benzinár benzinkút tankol
Man at gas pump preparing to refuel vehicle
Vágólapra másolva!
Brüsszel le akarja állítani az orosz kőolaj behozatalát. Ez óriási gondokat okozna az európai gazdaságnak, különösen azoknak az országoknak, amelyek az olaj nagy részét Oroszországból szerzik be. Az embargó miatt üzemanyaghiány lenne, elszabadulnának az árak. Erről kérdeztük az embereket.  
Vágólapra másolva!

Miközben a világon mindenhol elszabadultak a benzinárak, addig Magyarországon fél éve mindenhol 480 forint alatt lehet tankolni. November 15-én jelentette be az Orbán-kormány a benzinárstopot. A rendelet 480 forintban rögzítette az üzemanyagok árának felső határát.

Forrás: PhotoAlto/James Hardy / Altopress/James Hardy

Orbán Viktor miniszterelnök azóta kétszer meghosszabbította a benzinárstopot, így július 1-ig biztosan maradnak az árak.

Ezt sodorja veszélybe a brüsszeli terv az orosz olaj embargójáról, ami azonnali drágulást és áruhiányt okozna.

– mondta egy idős asszony az Origónak.

A benzinár természetesen nem csak az autósok életét befolyásolja.

Valószínűleg, ha nagyon megemelkednek az árak, akkor pluszmunkát kell majd vállalnom – mondja egy fiatal férfi.

Az elmúlt hónapokban a világpiaci olajár óriási mértékben emelkedett, emiatt az üzemanyag nagyon megdrágult az európai uniós országokban.

Forrás: shutterstock

Miután kitört az orosz-ukrán háború, a kőolaj hordónkénti ára 100 dollár fölé ment, és azóta is folyamatosan emelkedik. Volt már 126 dollár is.

– mondja egy fiatal nő.

Jelenleg a legmagasabb benzinár Európában Hollandiában van, ahol megközelítette a 820 forintot literenként, ezt követik a skandináv és egyes mediterrán országok. Finnországban, Dániában, Görögországban, Svédországban és Olaszországban 750 forint/liter környékén van a benzinár. Németországban is jelentősen emelkedtek az árak, jelenleg 739 forintot kell fizetni egy liter benzinért átlagosan a kutakon.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szomszédos országokban is óriási mértékben nőtt a benzinár az elmúlt időszakban. Ausztriában egy liter benzinért 589 forintot, Szlovákiában 600 forintot átlagosan, Romániában 600 forintot kell fizetni.
Jól látható, hogy nincs olyan ország, ahol ne lenne a benzin ára legalább 20 százalékkal magasabb, mint Magyarországon, és bizony van, ahol közel kétszer annyiba kerül.

- mondja egy férfi az olajembargóról.

Forrás: Olvasói fotó

Magyarországon nem csak az üzemanyag ára van maximalizálva. Miközben az árak a világ minden országában rekordmagas szinten állnak, addig Magyarországon a Fidesz által bevezetett élelmiszerárstopnak köszönhetően

  • a kristálycukor,
  • a búzafinomliszt,
  • a napraforgó-étolaj,
  • a sertéscomb,
  • a csirkemell, csirke far-hát,
  • a csirkeszárnyvég
  • és a 2,8%-os tehéntej ára is maximalizálva van.

- mondja egy nő.

A magyar kormány minden álhír ellenére határozottan ellenzi az olajembargót, és az általunk megkérdezett emberek is teljesen egyetértenek ezzel.

- mondja egy fiatal nő.

Hogy több országban mekkora problémát jelent a soha nem látott benzinár, jól mutatja a francia példa, ahol egyre több autóból szívnak le a tolvajok nagy mennyiségű üzemanyagot. A jelenség elsősorban a francia agrártermelőket sújtja, akik az energiaárak növekedése miatt feltöltötték tartályaikat, amelyekben a mezőgazdasági gépek üzemeltetéséhez szükséges nagy mennyiségű benzint vagy gázolajat tárolják felhasználás előtt. Március elején egy toulouse-i gazdálkodó telephelyéről például 2200 liter üzemanyagot loptak el.