Nehéz hetek várnak az allergiásokra

allergia
Kezeletlen allergia esetén az nyálkahártya tartós gyulladása miatt krónikus orrmelléküreg-gyulladás is kialakulhat. Szövődményeként gyakran jelentkezik asztma, illetve újabb allergiák is megjelenhetnek. Gyakoribb légúti betegségekkel is számolhatunk, illetve egyértelműen rontja az életminőséget, ha éjszaka nem tudjuk kipihenni magunkat, ha a könnyező, viszkető szemek miatt időnként elhomályosul a látásunk, de a napközbeni köhögési vagy tüsszögési rohamok a munkavégzést is befolyásolják.
Vágólapra másolva!
A következő időszakban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációjának gyors emelkedése várható, így az erre érzékenyeknél az allergiás tünetek megerősödhetnek - írta a Nemzeti Népegészségügyi Központ.
Vágólapra másolva!

A központ felhívta a figyelmet arra, hogy most

különösen fontos az udvarokban, útszéleken, árokpartokon a fűnyírás, kaszálás, amivel csökkenthető a pázsitfűfélék pollenmennyisége.

Ugyanakkor azt ajánlják, hogy fűnyírást, illetve kaszálást allergiás ember lehetőleg ne végezzen és a közelében se tartózkodjon.

Ha ez nem megoldható, akkor viseljen maszkot.

A lakásban a gyakori és nedves portörlés ajánlott.

Mint írták, magas pázsitfű pollenkoncentráció esetén a viharok hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét, és ezek a részecskék kis méretüknek köszönhetően a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót válthatnak ki a szervezetben.

Ekkor a tünetek hirtelen súlyosbodhatnak: asztmatikus tünetek, fulladás jelentkezhet.

Az allergiásoknak és az asztmásoknak azt javasolják: a vihar ideje alatt tartózkodjanak beltéren és az ablakokat zárják be.

Címlapi képünk illusztráció!