Nincs üvegplafon a Fidesz támogatottsága felett

Választás 2022, 2022-es magyarországi országgyűlési választás, eredményváró, Fidesz, Bálna, Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke
Vágólapra másolva!
Nincs üvegplafon a hazai politikában a pártok támogatottságát, így a Fideszt illetően sem - mondta Tóth Erik az Alapjogokért Központ elemzője egy szerdai háttérbeszélgetésen. Szólt arról is, hogy a gyermekvédelmi népszavazás egyértelműen azt mutatja, hogy még van tartaléka a kormánypártoknak. A 2022-es választás újfent igazolta, hogy sem Budapesten, sem a megyei jogú városokban nincs egyértelmű kormánykritikus többség - tette hozzá.
Vágólapra másolva!

A 2022-es országgyűlési választást nagyban befolyásolta, hogy 400 ezer új szavazó lépett be, míg 400 ezren haltak meg 2018 óta - mondta Tóth Erik. Az Alapjogokért Központ elemzője szerint éppen ezért ezt is figyelembe kell venni az országgyűlési választások összehasonlítása során. A részvételi arányokat illetően a legnagyobb eltérés 5 százalékpont volt országosan a legmagasabb és a legalacsonyabb részvételi adatok között.

Tóth Erik elmondta, hogy nincs a politikába üvegplafon, és ennek is köszönhető, hogy a Fidesz-KDNP listája átlépte a 3 millió szavazatot. A jobboldal tábora nőni tudott, nem volt kétharmad és Orbán Viktor ellenesség sem – tette hozzá.

Egyetlen körzeten sem szerzett több szavazatot a baloldal

A Fidesz-KDNP mind a 19 megyében és Budapesten is erősödött. Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében történt a legnagyobb Fidesz erősödés, és a legnagyobb baloldali gyengülés. A Fidesz az egyéni körzeteket tekintve is erősödött 2022-ben annak ellenére, hogy most győzött a legkevesebb körzetben. Míg 2014-ben csak 20 olyan választókerület volt, ahol 50 százalék felett állt a Fidesz jelöltje, addig 2022-ben már 65-ben - hívta fel a figyelmet az elemző.

Egyetlen olyan választókörzet sem volt, ahol a baloldal több szavazatot szerzett 2022-ben 2018-hoz képest

- tette hozzá.

Márki-Zay Péter lefelé húzta a baloldali listát Fotó: Polyák Attila - Origo

Budapesten sincs egyértelmű kormánykritikus többség

A győzelem mértéke igazolja azt, hogy Magyarországon jobboldali konjunktúra és reneszánsz van: korábban egyetlen politikai blokk sem kapott annyi országos listás szavazatot, mint legutóbb a Fidesz-KDNP. A 3 060 706 voks magasabb a négy évvel ezelőtti, és az MSZP-SZDSZ 1994-es szavazatszámánál is.

- mondta Tóth Erik.

A 2022-es választás újfent igazolta, hogy sem Budapesten, sem a megyei jogú városokban nincs egyértelmű kormánykritikus többség.

A fővárosban a Fidesz-KDNP 2018-hoz képest is erősödni tudott, míg az ellenzéki összefogás listán a mostani választáson érte el története legrosszabb eredményét, még a 2010-es eddigi támogatottsági mélypontnál is rosszabbat. Budapesten még mindig, mint politikai blokk a Fidesz a legerősebb - mondta Tóth Erik. 2018-hoz képest 100 ezer szavazót vesztett a baloldal a fővárosban. A 23 megyei jogú városból 19-ben a Fidesz-KNDP szerzett többséget.

Orbán Viktor és a stratégiai nyugalom

Az ukrán-orosz háborúra az ellenzék rossz, a magyar nemzeti érdeket és történelmi tapasztalatokat figyelmen kívül hagyó válaszokat adott. Orbán Viktor stratégiai nyugalmat, valamint Magyarország békéjét és biztonságát képviselő politikájával még a kormánykritikus szavazók jelentős része is azonosulni tudott.

- mondta Tóth Erik. A baloldal egy Orbán Viktor ellenes népszavazássá szerette volna tenni a választást, de ezt nem sikerült elérniük. Emiatt az utolsó hetek kampányhajráját is a Fidesz-KDNP nyerte meg, amire korábban nem volt példa - mondta az elemző.

Orbán Viktor stratégiai nyugalmat, valamint Magyarország békéjét és biztonságát képviselő politikát folytatott Fotó: Koncz Márton - Origo

Külön szólt arról is, hogy a baloldali aknamunkának részleges hatása azonban lett: a népszavazás közjogilag érvénytelen lett. Politikailag azonban eredményesnek tekinthető – csakúgy, mint a 2015-ös kvótanépszavazás – mert mind a négy kérdésben 90 százalék fölött volt az érvényesen szavazók „Nem" válaszainak az aránya, amely a kormányzati álláspontot fejezte ki. Ráadásul kérdésenként körülbelül 3,5-3,6 millióan értettek egyet a kabinettel, ami azt mutatja, hogy még az ellenzéki – vagy legalábbis április 3-án nem a Fidesz-KDNP listáját – támogatók negyede is osztotta a jobboldal álláspontját a gyermekvédelem kapcsán, míg érvénytelenül átlagosan 300 ezerrel kevesebben voksoltak, mint az ellenzék közös listájára.

Tehát még van tartaléka a Fidesznek.

A baloldali bukás okai

Tóth Erik szerint az ellenzéki összefogás nem egyesítette, hanem taszította a kormánykritikus választókat, elsősorban a Jobbik korábbi szavazóit: országosan több mint 700 ezer szimpatizánst vesztett a hatpárti koalíció, míg a Jobbik tábora a 2018-as 1,1 millióról 500 ezer fő körülire zsugorodott, addig az LMP egykori bázisa is jelentősen meggyengült.

A baloldali összefogás 106 egyéni képviselőjelöltjére átlagosan 12,84 százalékkal kevesebb voks érkezett, mint amennyit külön indulva 2018-ban megszereztek, még Budapesten is 10,40 százalékot vesztettek.

Országos listán pedig 28 százalékkal gyengültek. A legnagyobb visszaesés ott következett be, ahol a Jobbik 2018-ban erőn felül teljesített: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében közel 17 százalékkal elmaradt az ellenzék eredménye a négy évvel korábbitól.

A Jobbik jelöltjei 13 körzetben kevesebb szavazatot kaptak 2022-ben, mint amennyit a 2018-ban önállóan indulva szereztek – mondta Tóth Erik. Az LMP, az MSZP, a Párbeszéd önmagában 30-40 százalékot gyengült a korábbi választáshoz képest.