Minden harmadik magyar segített eddig valamilyen formában az ukrajnai menekülteknek

Budapest, 2022. március 29. Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülők fogadására létesített humanitárius tranzitpont a budapesti BOK csarnokban 2022. március 29-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Minden harmadik magyar segítette az Ukrajnából érkező menekülteket: a segítséget nyújtók 58 százaléka pénzadománnyal, 40 százaléka élelmiszerrel, 39 százaléka pedig egyéb adománnyal támogatta őket - közölte reprezentatív kutatása alapján a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért szerdán.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a nők 36 százaléka, a férfiak negyede vett részt adománnyal vagy önkéntes munkával a segítségnyújtásban. Legnagyobb arányban a nyugdíjasok, a házasok, a kettőnél több gyermeket nevelők és a felsőfokú végzettségűek segítettek.

A segítséget nyújtó válaszadók csaknem ötöde - leginkább a 30 és 50 év közöttiek - önkéntesként is segítette a menekülteket.

A felmérésból kiderült az is, hogy

a megkérdezettek több mint háromnegyede szerint a kormány helytáll, és megfelelően kezeli a menekültek helyzetét,

a megkérdezettek mindössze 13 százaléka volt elégedetlen, és 10 százaléka nem tudta megítélni a kérdést.

Az emberek többsége jól informált, hogy a válaszadók harmada tudja, hogy már több mint 600 ezer menekült érkezett az országba, harmada szerint kevesebb, mint félmillióan jöttek, negyedük pedig úgy tudja 500-600 ezren érkeztek Ukrajnából.

A válaszadók fele arról is tud, hogy a határmenti településeken kialakított segítségpontokon - Záhony, Lónya, Barabás, Beregsurány, Tiszabecs - kapnak szervezetten ellátást a Magyarországra érkező menekültek, és 37 százalékuk azzal is tisztában van, hogy a budapesti BOK Csarnokban kialakított tranzitközponton is segítik őket - ismertették.

Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülők fogadására létesített humanitárius tranzitpont a budapesti BOK csarnokban 2022. március 29-én Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A menekültek támogatásában részt vevő szervezetek közül legtöbben a karitatív szervezeteket említették, legmagasabb arányban a Máltai Szeretetszolgálatot és a Magyar Vöröskeresztet.

A többség azt is tudja, hogy a kormány, az egyházak és a civil karitatív szervezetek összefogásával történik a menekültek ellátása, amelyben jelentős szerepe van a gazdasági élet szereplőinek is.

A Kincs felhívta a figyelmet arra, hogy a segítségre még mindig nagy szükség van, ezért továbbra is fontos az önkéntes munka. A BOK Csarnokban kialakított gyermeksarokban például továbbra is szeretettel várják az önkénteseket, akik ezen az oldalon regisztrálhatnak.

Az országos reprezentatív kutatás ezer felnőtt telefonos megkérdezésével készült április 13. és 22. között - olvasható a közleményben.