Ez Magyarország válasza Brüsszel olajszankciós tervére

Orbán Viktor, nemzetközi sajtótájékoztató, Karmelita Kolostor, 2022.04.06.
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos levelet küldött Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amelyben ismerteti a magyar álláspontot a hatodik brüsszeli szankciós csomagról. Orbán Viktor szerint a terv történelmi kudarc, amely tovább növeli a legkiszolgáltatottabbak terheit és az unió semmit nem tesz a hatások enyhítésére. A szankció nagyobb károkat okozna Magyarországnak, mint Oroszországnak - írja a levélben a miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Sem Magyarország, sem az Európai Unió egésze nem áll készen arra, hogy elfogadja és végrehajtsa a Bizottság által javasolt intézkedéseket - írja Orbán Viktor a levélben, aki szerint a szankciókat akkor lehet elfogadni, ha valamennyi tagállamban valamennyi szükséges előfeltétel teljesül. A levélről először a Financial Times adott hírt.

Az Index szerint a miniszterelnök azt írja:

A miniszterelnök hozzáteszi, hogy jelenleg az energiaárak már 40 éves csúcson vannak, a szankciók pedig további neregia áremelkedést hoznának, növelnék a legkiszolgáltatottabbak terheit, és az EU semmilyen érdemi erőfeszítést nem tesz ennek csökkentésére.

Orbán Viktor a levélben hangsúlyozza:

A Bizottságnak nem szabad olyan helyzetet teremtenie, amelyben a szankciók Magyarországnak nagyobb kárt okoznak, mint Oroszországnak - írja a miniszterelnök.