Ilyen szánalmas helyzetben pártelnök még nem volt tisztújítás előtt, mint most Jakab Péter

Vágólapra másolva!
Minden korábbinál nagyobb botrányok előzték meg a Jobbik szombati tisztújítását. Pár nappal ezelőtt robbant ki az a szexuális erőszakolási botrány, amelynek lényege, hogy a párt egyik vezető politikusa egy jobbikos disznótoron meg akarta erőszakolni Szilágyi György élettársát, akit végül Gyüre Csaba országgyűlési képviselő mentett ki, miután betört a szobába, ahol gyakorlatilag fogva tartotta a fiatal nőt a szabolcsi jobbikos. Az eset egyébként még tavaly decemberben történt, azóta hallgatott mindenki az erőszakról, pedig Szilágyi György személyesen is elmondta a történteket Jakabnak. A Jobbik elnöke a mai tisztújításon annak ellenére indul a párt elnöki posztjáért, hogy elnöksége alatt botrányt botrány követett a pártban, és ennek is köszönhetően mára a Jobbikból egy szélsőbaloldali törpepárt lett, mely a hatpárti baloldali lista pártjai közül egyedül nem tudott egyéni körzetet nyerni.
Vágólapra másolva!

Korábban nem látott botrányok után szombaton tartja tisztújító kongresszusát a Jobbik. Jakab Péter jelenlegi elnök és Stummer János – az előző ciklusban az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke – támogatottsága lépte át a szükséges jelölési szintet. Jakabot a Jobbik-szervezetek 79,48 százaléka, Stummert az alapszervezetek 20,08 százaléka támogatta indulási szándékában.

Erőszakolási botrány

A szombati kongresszust nagyban beárnyékolja, hogy a Jobbik egyik vezető politikusa, Jakab bizalmi embere, Földi István megpróbált megerőszakolni egy 24 éves nőt, Szilágyi György alelnök élettársát a Jobbik egyik rendezvényén. A botrány kirobbanása után többen megnevezték Földit, Szilágyi György pedig a lány megmentőjét, Gyüre Csaba akkori országgyűlési képviselőt, a Jobbik elnöke viszont ennek ellenére mindent tagadni próbál.

Jakab Péter semmilyen együttérzést nem mutat az áldozat felé, fel sem merül, hogy kivizsgálja a történteket, pedig Szilágyi György személyesen értesítette Jakabot a történtekről,

ahogy azt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta. Jakab egészen elképesztő módon csak azzal foglalkozik, hogy az ügy éppen a Jobbik elnökválasztása előtt két nappal került nyilvánosságra. Jakab mellett kabinetfőnöke, egyben szeretője,

Molnár Enikő is tudott mindent, a Jobbik két vezetője azonban semmit nem tett, még belső etikai vizsgálatot sem indított, nemhogy a rendőrséghez fordult volna a bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt.

Jakab Péter a szexuális erőszakolási botrány és a megsemmisítő választási vereség ellenére jó esélyekkel indul a pártelnöki posztért Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Jobbik teljes vezetése is hallgat. A párt sajtóosztálya ugyan kiadott egy közleményt, ebben a vádakat nem is tagadják, mindössze azt hangsúlyozzák, a párt etikai és fegyelmi bizottsága az ügy kivizsgálását a beadvány megérkezése után "azonnal" elindította, és erről a beadványozót is értesítette. A hallgatás mögött a Jobbik szombati tisztújító kongresszusa állhat; jelenleg mindenki kivár, illetve helyezkedik, bízva abban, hogy valamit kaphatnak majd Jakabtól vagy Stummertől.

A hatalmas botrány és a megsemmisítő választási eredmény ellenére Jakab jó esélyekkel indul a párt meglehetősen szánalmas tisztújításán, miután legfőbb ellenfeleit elüldözte a pártból, ahol már gyakorlatilag csak a saját bizalmasai veszik körül a vezetésben. De mi is valójában Jakab mérlege?

19 százalékról 6 százalékra

A Jobbik a szavazatok 19 százalékát tudta megszerezni 2018. április 9-én, és 26 mandátumhoz jutott. A vereség mellett Vona Gábor, aki 12 évig vezette a pártot, lemondott elnöki posztjáról. A választás után egy hónappal elnökválasztást tartottak a pártban, amelyen a korábbi egri szkinhedvezér, Sneider Tamás és Toroczkai László csapott össze. Az eredmény szoros lett, ami végül pártszakadáshoz vezetett: Sneider maradt a Jobbikban és vezette a pártot, míg Toroczkai megalakította a Mi Hazánk Mozgalmat, amelyhez számos jobbikos politikus csatlakozott.

A pártszakadás és a belviszályok során több hullámban léptek ki képviselők a Jobbik parlamenti frakciójából, s a párt elvesztette számos helyi alapszervezetét is.

A konfliktusok rányomták a bélyegüket a 2019-es EP-választás eredményére, ami gyászos lett: a szavazatok mindössze 6,34 százalékát kapták meg, ezzel egyetlen mandátumot szereztek. A súlyos vereség nyomán Sneider lemondott, Jakab Péter pedig jelezte szándékát, hogy indulni kíván az elnöki székért.

Sneider Tamás belebukott a csúfos EP-választási eredménybe Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Gyurcsány bohóca lett Jakab

Jakab Péter a teljes baloldali összefogást szorgalmazva került a párt élére némi kitérő után, 2020 januárjában.

Az új elnök személye ismét sokakat elriasztott a Jobbikból, 2020 februárja és májusa között öt politikus távozott a frakcióból, amely így a teljes ciklus alatt harmadával csökkent.

Jakab elnöksége alatt a Jobbik radikális baloldali fordulatot hajtott végre, Gyurcsány Ferenc első számú szövetségesévé válva.

A Jobbik Jakab vezetésével egyszemélyi párttá vált abban az értelemben, hogy a pártelnök számos performansszal hívta fel magára a figyelmet, ám ez a reflektorfény elhomályosította párttársai szereplését.

Jakab többek között olyan produkciókkal próbált érvényesülni, hogy az Országházban egy zsák krumplit lóbált Orbán Viktor kormányfő előtt, akinek később beleült a székébe is - majd rendkívül büszke volt a facebookos lájkokra, amelyeket azonban nem az ekkor már alig létező jobbikos szavazóktól, hanem Gyurcsány Ferenc legradikálisabb híveitől kapott.

Retorikájában igyekezett tiszteletlenül beszélni a jobboldali politikusokkal és politikusokról, többek között a „ficsúrok" volt az egyik kedvenc szava. Miközben havi több millió forintos fizetést vitt haza, igyekezett olyan képeket feltölteni a közösségi médiába, amelyen egyszerű ételeket, például párizsit eszik.

Gyurcsány bohóca lett Jakab Forrás: MTI/Soós Lajos, Kovács Tamás

Botrányok Jakab körül

A pártelnök azonban végül a bulvármédiába botrányhősként került be. Először lakásügyeiről derültek ki furcsaságok, majd az, hogy nagyon ritkán lakik az Országgyűlés által neki bérelt ingatlanban, helyette viszont rendszeresen kabinetfőnöknőjének otthonában tölti az éjszakát. Molnár Enikő egyébként postai levélfeldolgozó volt, majd BKV-ellenőrként üldözte a bliccelőket.

A közösségi médiában családapaként megjelenő Jakab fenyegetőzéssel, és a rá jellemző verbális erőszakkal próbálta elhárítani a kellemetlen kérdéseket.

Később az is kiderült, Jakabnak teljesen tönkrement a házassága a kabinetfőnökével való viszonya miatt.

2021-ben már a karácsonyi ünnepeket sem töltötte családja, felesége és három fia körében. Később pedig már jegygyűrű nélkül jelent meg a nyilvános szereplésein.

Még a balos szavazóknak sem kellett

A 2021-es nyári baloldali előválasztás során bizonyosodott be, hogy a „performansz szemléletű gyurcsányizmust" még a párt potenciális szavazói sem tudták komolyan venni. Jakab Péter az előválasztás első fordulójában a csalódást keltő negyedik helyen végzett, így nem jutott be a második fordulóba.

Összességében úgy fest, hogy a Jobbik 2018 és 2022 között néppártosodni vágyó pártból egyszemélyi, médiajelenlétre és a közösségi médiában elszórt pénzekre alapozó szélsőbaloldali, gyurcsányista párt lett, amelynek szavazói lassan eltűntek.

A 2022-es választás után készített felmérések szerint a Jobbik támogatottsága 2-3 százalék körül lehet, így önállóan semmi esélye sincs a parlamentbe kerülésre. Mindezt pedig csak tetézte a mostani tisztújítás előtt kirobbant szexuális zaklatási botrány. Ezek után a tisztújítás csak bukást hozhat a Jobbiknak: vagy megbukik Jakab Péter, vagy marad a párt élén, akkor viszont egy erkölcsileg teljesen megsemmisült elnökkel kell nekiindulniuk a következő négy évnek. Egy olyan elnökkel, akinek semmilyen morális alapja nem marad bármit is számon kérni a parlamentben. Frissítés: Jakab Péter maradt a Jobbik elnöke.