Orbán Viktor: Brüsszel olajembargós javaslata felér egy atombombával

ORBÁN Viktor
Budapest, 2021. november 26. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsornak 2021. november 26-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Atombombát dobna a magyar gazdaságra az uniós tervezet - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban. A kormányfő kifejtette, az Európai Bizottság megtámadta az európai egységet, javaslatuk alapján 700 forint lenne a benzin és 800 forint a gázolaj ára. Ez a harc a magyar rezsicsökkentés megvédéséért folytatott harc - tette hozzá.
Vágólapra másolva!

Nemzeti érdekek helyett egységes szabályokat akar létrehozni az Európai Bizottság, ami támadást jelent az európai egységre nézve – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken. A kormányfő az Európai Bizottság elnökének szankciókkal kapcsolatos javaslataira reagálva úgy fogalmazott, több gond is van a javaslattal,

A kormányfő elmondta, korábban abban állapodtak meg a kormányfők, hogy minden országnak szuverén joga, hogy milyen energiamixet alkalmaz, a kialakult konszenzust csak a tagállamok egyhangú megegyezésével lehet megváltoztatni.

Orbán Viktor: A rezsicsökkentés megvédéséért folytatom a harcot Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Középpontban a rezsicsökkentés megvédése

A miniszterelnök közölte, hogy a rezsicsökkentés megvédéséért folytatja a harcot.

– jegyezte meg, „szóval vissza a feladónak" – hangsúlyozta Orbán Viktor azt illetően, hogy a bizottság javaslatát postafordultával visszaküldte.

A miniszterelnök emlékeztetett, hogy az eddig bevezetett szankciók nagyobb károkat okoznak az európai gazdaságoknak, mint Oroszországnak. A szankciók első öt csomagjára még hajlandó voltam igent mondani, de megmondtuk, hogy az energiahordozókat érintő korlátozások vörös vonalat jelentenek – húzta alá.

Atombomba a magyar gazdaság ellen

Magyarországra bármilyen olaj csak csővezetéken érkezhet - mondta a kormányfő.

- mondta. Van lehetőség, hogy más irányból érkezzen olaj ide, de ez Horvátország számára nagy teher lenne. Magyarországon olyan finomító működik, amelyet kizárólag az orosz olajra terveztek - mondta Orbán. Több százmilliárd forint lenne a finomító átalakítása, és utána drágább lenne az ideérkező olaj, mint korábban.

Ha látjuk, hogy mi az a javaslat, ami megfelel a magyar érdekeknek, akkor örömmel tárgyalunk. Az asztalon lévő javaslat semmilyen megoldást nem tartalmaz, így teljesen elfogadhatatlan - mondta Orbán Viktor. A kormányfő szerint

a bizottság javaslata alapján 700 forint lenne a benzin és 800 forint lenne a gázolaj ára.

Ahhoz, hogy át tudjunk állni egy másik olajellátási rendszerre, ahhoz alapvető modernizálás kell, több ezermilliárd forintba kerülne - tette hozzá. 5 év kell az egész folyamathoz, majd pedig kell pénz a finomítók és az energiarendszer átalakítására. Érdemes elgondolkodni, hogy van-e értelme ekkora átállásnak? - tette fel a kérdést a kormányfő, hozzátéve, várják az új javaslatokat.

A bizottság javaslata alapján 700 forint lenne a benzin és 800 forint lenne a gázolaj ára Forrás: shutterstock

A mi álláspontunk a béke

A másik vörös vonal, hogy Kirill pátriárkát is a kitiltottak listájára akarják tenni. Nem támogatjuk, hogy egyházi vezetőket szankciós listára tegyenek - fejtette ki a kormányfő. Orbán Viktor elmondta, minden országnak megvannak a saját tapasztalatai. Éppen ezért tisztázni kell, ki háborúzik, ez pedig egy orosz-ukrán háború - tette hozzá.

- mondta a kormányfő. Egyébként sem a francia elnök, sem a német kancellár nem járt sikerrel a moszkvai békemisszióján - jegyezte meg. Sem az amerikai, sem a német, sem a lengyel érdeket nem fogjuk azonosítani a magyar érdekkel, ezért ki akarunk maradni ebből a háborúból. Lassan 700 ezer ukrajnai menekültet engedtünk be, és 37 millió eurónyi felajánlást tettünk - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor kifejtette, hogy amiben tudunk, segítünk az ukránoknak. Aki fegyvert szállít, az bajt hoz a fejére, így Kárpátalja is lőtávolságon belülre került, mert valaki fegyvert szállított - mondta a kormányfő. Aki fegyvert szállít be, az az ott élő embereket célponttá teszi.

Jelentősen átalakul a kormány szerkezete

Orbán Viktor közölte, az erdő közepében van a kormányalakítást illetően. A kormányalakítások esetében úgy terveztünk korábban, hogy milyen kihívásokra kell számítani.

A pandémia még nem ment el, tehát az is része marad a gondolkodásnak, és itt van a háború. Olyan kormányt kell alakítani, amelyek ezeknek a kihívásoknak megfelel - mondta a kormányfő. Új kormány alakul, és új munka kezdődik. Jelentősen át fog alakulni a kormány szerkezete, sok új embert akarok behozni - tette hozzá. Legkésőbb május végére lehet új kormány - mondta a miniszterelnök.

- tette hozzá. Csak a legkiválóbb embereket kérik fel - mondta a kormányfő. Magyarország egy tehetségekben rendkívül gazdag ország, két-három kormányt ki lehetne állítani a jobboldali hátországból - fejtette ki a kormányfő.

Május 16-án tesz majd esküt Orbán Viktor a parlamentben, és kell még 7-8 nap, hogy be tudja mutatni az új kormány tagjait.