Ismét rekordközelben az arany árfolyama

aranyrúd
Vágólapra másolva!
Ismét rekordközelben jár az arany árfolyama: unciánként már közel 2000 amerikai dollárt kérnek a globálisan meglóduló infláció, az orosz-ukrán háború és az energiaválság miatt újfent egyre népszerűbb befektetési eszközért. A 2020-as koronavírus-válság idején volt utoljára ilyen magas az árfolyam, melynek növekedése ötéves visszatekintésben meghaladja az 51 százalékot. A nemzeti bankok tavaly is jelentős mennyiséget, mintegy 463 tonnát vásároltak a nemesfémből – derül ki Krocsek Attila, a magyar tulajdonú fintech cég, a BlockBen vezérigazgatójának elemzéséből.
Vágólapra másolva!

Miközben 2020-ban, a koronavírus-válság következtében rekordokat döntött az arany árfolyama, 2021 inkább a stagnálásról szólt. Idén újra növekedés jellemzi az árfolyamot, amely lassan megközelíti a mindenkori rekordértéket is, a 2020. augusztus 3-án regisztrált 2074 amerikai dolláros (USD) történelmi csúcsot. Ötéves visszatekintésben pedig immár több mint 51 százalékos emelkedés tapasztalható.

Már tavaly decemberben elindult az arany felértékelődése, és az emelkedés továbbra is jelentős, elsősorban a növekvő infláció és az emiatt gyenge reálhozamok, az ukrán-orosz háború, a nyersanyagárak növekedése és a globális energiaválság miatt” – fogalmaz Krocsek Attila, a BlockBen vezérigazgatója. Az év innovatív terméke díjjal kitüntetett, magyar tulajdonú, észt fintech cég szakértője hozzáteszi: az aranyat nemzetstratégiai jelentősége, menedékeszköz szerepe és értékmegőrző funkciója továbbra is kiemelten fontos eszközzé teszi.

Rekordon az arany ára Forrás: Shutterstock

Mindezek miatt, amennyiben a több éves statisztikákat vizsgáljuk, szignifikáns és egyértelmű az arany árfolyamának folyamatos emelkedése. A távolabbi kilátások miatt ezért jelenleg is jó befektetésnek számít az arany, illetve minden olyan – akár digitális – eszköz, amely aranyalapú.

Rekordközeli a kereslet például az ETF-ek, vagyis az arany alapú tőzsdei termékek iránt: márciusban több mint 187 tonnányi aranynak megfelelő tőkebeáramlás történt ezekbe az eszközökbe. A fizikai arany iránti kereslet is folyamatosan nő.

A nemesfém népszerűségét jól jelzi az is, hogy a világ jegybankjai továbbra is jelentős ütemben folytatják vásárlásaikat: 2021-ben 463 tonna nemesfémet szereztek be. A világ jegybankjainak aranytartaléka így már meghaladja a 35 ezer tonnát. Az 8100 tonnát meghaladó tartalékkal rendelkező Amerikai Egyesült Államok továbbra is vezet, mögötte Németországot és Olaszországot találjuk a nemzetközi rangsorban.

Bővebb információk:

A BlockBenről: https://blockben.com/

Blog: http://blog.blockben.com/

További információkat a [email protected] címen kaphat.