A hétfői nap folyamán Budapestre érkezett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tárgyaljon. Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy ne a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát. 

Némi előrehaladást, egy kicsi előrelépést sikerült elérni az Oroszország elleni újabb szankciós csomaggal kapcsolatban az Európai Bizottság elnökével Budapesten folytatott hétfői tanácskozáson - mondta hétfő este a külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve: nagyon sok mindent kell még megbeszélni ahhoz, hogy Magyarország változtasson álláspontján. „Nem engedhetjük meg, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg ennek a háborúnak az árát" - szögezte le Szijjártó Péter.

A miniszter azt követően nyilatkozott, hogy Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét fogadta Budapesten Orbán Viktor miniszterelnök. Elmondta: a tanácskozáson a fő téma a következő brüsszeli szankciós csomag volt, s annak hatása Magyarországra, a magyar gazdaságra. Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország energiaellátása jelenleg „biztos lábakon áll". A mostani szankciós csomag hatályba lépése viszont lerombolná Magyarország energiabiztonságát, hiszen ebben az esetben lehetetlen volna beszerezni a magyar gazdaság működtetéséhez szükséges kőolajat.

Továbbra is ragaszkodik Magyarország az olajembargó elleni álláspontjáhozForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A kormány képviselői részletesen tájékoztatták az Európai Bizottság elnökét a Magyarországot ért hatásokról, s azokról a problémákról, amelyet a szankciós csomag Magyarországnak okozna, egyúttal kérték a szankciós csomag megfontolását. Szijjártó Péter kiemelte: mindaddig, amíg az Európai Bizottság nem kínál megoldást ezekre a problémákra, addig Magyarország nem tudja támogatni a szankciós csomagot, mivel az jelen formájában - megoldási javaslatok nélkül - felér egy, a magyar gazdaságra ledobott atombombával.

Az Európai Bizottság elnöke szerint a munkavacsora segített tisztázni bizonyos kérdéseket az energiabiztonsággal és a szankciócsomagokkal kapcsolatban. Az uniós vezető azt is bejelentette, hogy videokonferenciát hív össze a regionális szereplőkkel az együttműködés erősítése érdekében az olajinfrastruktúrával összefüggésben.

Orbán Viktor: Az olajembargó felér egy magyar gazdaságra ledobott atombombával

Korábban elfogadhatatlannak nevezte az Oroszország ellen bevezetni kívánt uniós olajembargót Orbán Viktor miniszterelnök, kijelentve: az felér egy, a magyar gazdaságra ledobott atombombával. A kormányfő hangsúlyozta: az uniós tagállamok vezetői korábban egyezségre jutottak abban, hogy csak olyan lépéseket szabad tenni, amelyek figyelembe veszik az országok eltérő energiaszerkezetét és azt a szuverén jogot, hogy az energiamixüket meghatározzák, ám az Európai Bizottság elnöke „akarva-akaratlanul megtámadta a nagy nehezen létrehozott európai egységet".

Egy háború idején ennek súlyos következményei vannak – tette hozzá. Kifejtette: akinek van tengere, vannak tengeri kikötői, az hajókon tud szállítani olajat a világ bármely pontjáról, de vannak országok, amelyeknek nincs ilyen lehetőségük. Magyarországra orosz vagy bármilyen olaj kizárólag csővezetéken érkezhet; a csővezeték egyik vége Oroszországban van, a másik pedig Magyarországon, ez egy adottság – magyarázta. Hozzáfűzte: olyan javaslatot, amely ezt a körülményt figyelmen kívül hagyja, nem tudunk elfogadni. A miniszterelnök kiemelte: az olajembargó felér egy magyar gazdaságra ledobott atombombával, ha elfogadják, „a rezsicsökkentésnek vége van", 700 forintos benzin- és 800 forintos gázolajár következhet. Közölte: ha látjuk, hogy mi az a javaslat, amely megfelel a magyar érdekeknek, akkor természetesen örömmel tárgyalunk. De az a javaslat, amely az asztalon van, létrehoz egy magyar problémát, és semmilyen javaslatot nem tesz a megoldására – jelentette ki.