Ha ez a szankciós csomag életbe lépne, akkor lehetetlenné válna a magyar gazdaság működéséhez szükséges kőolaj beszerzése - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtt hétfőn az Országgyűlésben. 

Immár két és fél hónapja háború van a szomszédban, a magyarok érdeke, hogy béke legyen Ukrajnában - mondta Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter közölte, elítélték az Ukrajna elleni területi agressziót, és minden idők legnagyobb humanitárius akciója zajlik. Az eddigi öt brüsszeli szankciós csomagot támogattuk. A vörös vonal Magyarország energiaellátásának a kérdése volt, ez egy fizikai, és nem ideológiai kérdés - tette hozzá. Nem véletlen, hogy az uniós országok megállapodtak arról, hogy csak olyan lépések lehetnek, amelyek figyelembe veszik az egyes tagországok eltérő helyzetét. Egy magyar gazdaságra ledobott atombomba az olajembargó - mondta a miniszter. Ha ez életbe lépne, akkor lehetetlenné válna a magyar gazdaság működéséhez szükséges kőolaj beszerzése. Ennek a brüsszeli csomagnak az elfogadása több százmilliárd forintos kiadást jelentene Magyarország számára, és mindezek után drágábban tudnánk kőolajat venni - fejtette ki. Ez a javaslat nem tartalmaz megoldási javaslatot, és ezért Magyarország ezt a brüsszeli szankciós csomagot nem fogja megszavazni. 

"Ez nem segíti a béke elérését" 

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője az elhangzottakra azt mondta, hogy az Európai Bizottság javaslata nem segíti a béke elérését, és még Ukrajnán sem segít az olajembargó. Teljesen értelmetlen ez az uniós javaslat - tette hozzá. 

Kocsis Máté, a Fidesz frrakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy Tordai Bence (Párbeszéd) nem szavazta meg az Oroszország agresszióját elítélő parlamenti nyilatkozatot, ezért fejezze be a hangulatkeltést. Felhívta a figyelmet arra, hogy korábban a baloldal több politikusa kiállt az olajembergó mellett, így Gyöngyösi Márton és Jávor Benedek is. A magyar kormány nem a brüsszeli, hanem a magyar érdekeket képviseli.