A legtöbb felrobbant sajóbábonyi embernek a maradványait sem találták meg

Sajóbábony
Vágólapra másolva!
"A csendet erőteljes robbanás zaja törte meg, melynek kísérő lökéshullámaiba a tömlőszárító torony ablakai is beleremegtek. A légvonalban 8-9 kilométerre fekvő sajóbábonyi iparterülettel szemben álltam, így azonnal észrevettem azt az óriási füstfelhőt, melyet talán az atomrobbanások során képződő gombafelhőhöz tudnék hasonlítani. Soha nem láttam még hasonlót addig" - így emlékezett vissza egy tűzoltó az 1979. június 1-én történt sajóbábonyi TNT-üzem robbanására. Ez volt a 20. század egyik legsúlyosabb magyarországi ipari balesete. Az üzemet még az 1950-es évek elején, a hidegháború kezdeti szakaszában telepítették Sajóbábonyban, és a működésének utolsó óráiban robbant fel. A robbanás okát a mai napig nem tudják. Tizenhárman haltak meg a balesetben – többségük maradványait sem találták meg.
Vágólapra másolva!

A roncsok, törmelékek közül szedték össze a halottak maradványait

A hidegháború kezdetén, az 1950-es évek elején építették a TNT-gyárat Sajóbábonyban. Azért ide telepítették, mert kedvező volt a falu elhelyezkedése, ugyanis az ötvenes években Jugoszlávia számított ellenséges államnak, és attól viszonylag nagy távolságban volt. A berendezések, gépek a második világháború előtti évekből származtak, így már az ötvenes években sem voltak túl korszerűek.

Több mint húsz évig működött a gyár, amely egyre elavultabbá vált.

Azt tervezték, hogy egy új, sokkal korszerűbb TNT-üzemet építenek, modern gépekkel. A tervek elkészültek, az építkezés is lassan elkezdődött, és a sajóbábonyi üzem bezárását 1979. június 1-re tervezték.

Sajóbábony Forrás: Wikipedia


Rekkenő hőség volt ezen a pénteki napon - a gyár utolsó munkanapján. Minden a szokásos üzemmódban zajlott. A dolgozók reggel bementek az üzembe, és végigdolgozták a napot. Késő délután már csak néhányan voltak ott.
A tűzoltóságban is műszakváltás volt. A hivatali munkarendben dolgozó törzs tagjai már hazamentek a Miskolci Tűzoltóság Dózsa György úti laktanyájából. A készenlétben álló "B" szolgálati csoport röplabdázott a laktanyaudvaron.

Ekkor hatalmas robbanás történt a gyárban.

A detonáció helyszínétől 20 kilométerre is látszódó gombafelhő emelkedett fel, a robbanás hangját pedig 30 kilométeres körzetben is hallani lehetett.

Robbanás - illusztráció Forrás: shutterstock.com

A tűzoltóságnál a szolgálatparancsnok Bódi Ferenc volt, aki az első szolgálati napját töltötte a csoportban. Ő mesélt 2009-ben - mint nyugdíjas, tűzoltó alezredes - a miskolci Lánglovagok nevű portálnak:

Azt mondta, hogy már az első bejelentések is arról szóltak, hogy a TNT-gyár robbant fel, így hármas, kiemelt riasztást rendelt el. Az összes miskolci tűzoltó elindult a helyszínre több tűzoltókocsival. Ismerték a gyárat, hiszen sokszor tartottak ott gyakorlatot, és természetesen tisztában voltak azzal is, hogy robbanóanyagot gyárt az üzem.

- mondta a Lánglovagoknak.

Ekkor futott ki a gyár területéről az üzem tűzoltóság-vezetője. Utasítást adott, hogy azonnal menjenek be a tűzoltók, mert a robbanás hatására a TNT-raktár fala kidőlt, így a raktárban tárolt több tonna robbanóanyag lényegében szabadon áll, miközben a körülötte lévő gaz lángol - vagyis a robbanóanyagot bármikor elérhetik a lángok.

Az őr azonban még ekkor sem akarta beengedni a miskolci tűzoltókat, de heves vita után mégis bemehettek.
Bódi Ferenc így emlékezett:

Ekkora már elrendelte a legmagasabb, 5. riasztási fokozatot. Tovább dolgoztak, oltották a lángokat, de a gyárnak lényegében nyoma sem maradt. Csak a robbanás miatt kigyulladt fákat, gazt, romokat tudták eloltani.

"A hivatalos közlemények 13 eltűnt dolgozóról írtak, ami a körülményeket tekintve a lehető leghumánusabb megfogalmazás volt, hiszen a több száz méteres környezetből - szabadterekről, épületek tetejéről, a romok közül - összegyűjtött emberi maradványok három zsákban elfértek. Ezek közül a legnagyobb egy férfi alkar volt"

- mondta az egykori szolgálatparancsnok, aki hozzátette: olyan volt, mint egy rossz álom. Senki sem panaszkodott a helyszínen, minden tűzoltó némán dolgozott - a legborzalmasabb körülmények között.

Hetekkel később is többen elsírták magukat az átélt élmények miatt.

A boon.hu a robbanás 40. évfordulójára közölt egy cikket. Azt írták: a detonációban több mint 10 tonna TNT robbant fel.

Robbanás - illusztráció Forrás: shutterstock.com

Feketébe öltözött a falu

Egy szemtanú a Díszpolgár című lapban 2015-ben írta meg emlékeit. Busszal ment haza, és Sajóbábony felé közeledve látta meg a gyár fölé terebélyesedő, gomba alakú füstfelhőt. Az utasok döbbenten nézték.

– jegyezte meg valaki suttogva.
Aztán mindenki azt találgatta, mi történhetett, és mivel a legtöbben ismerték is a dolgozókat, arról beszélgettek, kik lehettek bent a gyárban. Közben a busz Sajóbábonyba érkezett. A szemtanú így írt a tragikus napról:

"A lakótelepen szálltam le. Az utcán rohangáló vagy kővé meredten ácsorgó emberek. Egyesek sírtak. Egy asszony sírva jajveszékelte férje nevét. A kétemeletes házak között tapintani lehetett a feszültséget, egyben a bizonytalanságot. Még nem tudták, mi történt. Néhányan pakolni siettek haza. Kitelepítésre készültek. (...) Többen úgy vélték, a robbanással mérges gázok kerülhettek a levegőbe. Mire hazaértem, mindenünnen szirénázás hallatszott. Percenként száguldott a gyár felé egy-egy mentő, tűzoltó, rendőrségi autó."

Apám falfehér arccal fogadott.
"A TNT" - mondta.
Hittem neki. Egy ideig a részlegben dolgozott művezetőként. Ő is az ott dolgozók neveinek sorolásába fogott.

– sóhajtotta elkeseredetten.

"Másnapra minden kiderült. Igaz, a történteket az illetékesek igyekeztek eltussolni, a szerencsétlenség csak rövid hírként hangzott el a Kossuth Rádióban, de Bábonyban nem maradhatott titokban semmi"

- emlékezett vissza a szemtanú.

Azt is leírta, hogy a helyiek pontosan tudták, mi történt, kik haltak meg úgy, hogy többségüknek a maradványait sem találták meg. Aznap feketébe öltözött a falu.

Szűkszavú újságcikkek

A Déli Hírlap - és más újságok - másnapi számában nagyon röviden, néhány sorban számoltak be a robbanásról. Minden újság ugyanezt a cikket közölte:
"Sajóbábonyban, az Észak-Magyarországi Vegyiművek egyik üzemében tegnap délután fél 6-kor — eddig még ismeretlen okból — robbanás történt. A robbanás következtében eltűnt személyek felkutatása folyamatban van. Öt személyt a mentők könnyebb sérüléssel szállítottak kórházba. Az anyagi kár jelentős. A mentésre és a szerencsétlenség körülményeinek kivizsgálására szakértőkből bizottság alakult" - így szól a Magyar Távirati Iroda tegnap este kiadott jelentése. Ma reggel annyit sikerült megtudnunk, hogy a kórházból az öt könnyű sérültet hazaengedték; tovább folytatódik az eltűnt személyek után a kutatás, s az azonosítás, valamint a szakértői bizottság vizsgálata a robbanás körülményeiről."

Soha nem derült ki, miért robbant fel a gyár

Az üzem teljesen megsemmisült. A helyén csak egy óriási kráter maradt.

A robbanás következtében a környéken szóródtak szét a romok, roncsok, és ezekből nem lehetett kideríteni a robbanás okát.

A gyártósor mellett dolgozók közül senki sem maradt életben, így ők sem tudták elmondani, mi történhetett a robbanás előtti utolsó órákban. A gyár hadiüzem volt, vagyis ha a vizsgálatok kiderítettek volna bármit is, arról a közvélemény nem értesülhetett.

Később a faluban élők között terjedt az a szóbeszéd, hogy valószínűleg a dolgozók hibázhattak. A kocsonyás robbanóanyagot ugyanis szárítással szilárdították. Ez a szer már kalapácsütésre robbant. A községben élők szerint a gyárban dolgozók túl erős nyomással fújták az anyagra a forró levegőt. Ez a felvetés soha nem igazolódott be.

A baleset 13 áldozatát később jelképes gyászszertartáson üres koporsókkal, nagy részvét mellett búcsúztatták.

Az egykori TNT-gyár helyén keletkezett krátert feltöltötték és fákkal ültették be. Egy deformálódott oszlopot mementóként a helyszínen hagytak. Az oszlopon a robbanásban meghalt dolgozók nevét őrző tábla látható.

Forrás:
Miskolc, lánglovagok:
https://web.archive.org/web/20160304201716/http://miskolc.langlovagok.hu/cgi-bin/miskolc/index.cgi?view=ck&tID=9&nID=297&nyelv=hu
Déli Hírlap:
https://library.hungaricana.hu/hu/view/DeliHirlap_1979_06/?query=Saj%C3%B3b%C3%A1bony%201979%20robban%C3%A1s&pg=11&layout=s
Díszpolgár: http://www.diszpolgar.hu/robbanas-harminchat-eve
boon.hu:
https://www.boon.hu/helyi-kozelet/2019/06/40-eve-robbant-fel-a-sajobabonyi-tnt-gyar