A Szolnoki Járásbíróság első fokon pénzbüntetésre és közérdekű munkára ítélte a tavaly áprilisban Hitler születésnapját megünneplő szolnoki huszonéveseket. Az ítélet nem jogerős.

A két, büntetlen előéletű, szélsőségesen nacionalista eszméket valló huszonéves férfi eltervezte, hogy nyilvánosan fog megemlékezni a náci vezér, Adolf Hitler születésnapjáról. 2021. április 18-án a szolnoki Tiszavirág hídra, április 20-án pedig a Pozsonyi úti aluljáró belváros felőli bejárata fölé kitettek egy molinót: egy diktátortól származó idézetet és egy jól felismerhető horogkeresztrészletet festettek rá.

Önkényuralmi jelkép társtettesként elkövetett használata miatt indult ellenük eljárás.

ítélet bíróság illusztrációForrás: pixabay.com

Kihallgatásukkor beismerték a bűncselekmény elkövetését. A Szolnoki Járásbíróság bírója bűnösnek találta őket. A fiatalabb, alig 20 éves férfit 200 ezer forint pénzbüntetésre, 24 éves társát viszont 300 óra közérdekű munkára ítélte. Az idősebbik azzal súlyosbította a saját ítéletét, hogy a második molinó kihelyezésének a napján egy buszon és egy forgalmas áruházban is horogkeresztet, halálfejet és SS-jelvényeket viselt a felsőjén.

Mivel az ügyészek mindkét fiatal esetében súlyosabb ítéletet szeretnének, fellebbeztek a döntés ellen. Tárgyalásuk a Szolnoki Törvényszéken folytatódik.