Newt Gingrich gyakran mutatott rá a baloldal kétszínűségére - videó

newt gingrich, republikánus,
Former speaker of the House Newt Gingrich speaks during the Republican National Convention at the Quicken Loans Arena in Cleveland, Ohio on July 20, 2016. The cost of the convention for the Republican Party will run some $64 million. The number of visitors expected in Cleveland is 50,000, including 15,000 journalists and 2,472 delegates (there are also 2,302 alternate delegates.) / AFP PHOTO / Robyn BECK
Vágólapra másolva!
Bemutatjuk a CPAC konferenciák legnagyobb alakjait. Az Alapjogokért Központ és az Amerikai Konzervatív Unió (ACU) közös rendezvényét május 19-20. között rendezik Budapesten. A rendezvény fő szónoka Orbán Viktor kormányfő lesz.
Vágólapra másolva!

Newt Gingrich az amerikai konzervativizmus kiemelkedő alakja volt, és ennek megfelelően a CPAC-ek legfényesebben tündöklő csillagai között tartják számon mind a mai napig. Bill Clinton elnökségének idején vezette a republikánusok frakcióját a kongresszus alsó házában,

1995-ben pedig a képviselőház elnökének is megválasztották.

Ugyanebben az évben a Time magazin az év emberévé választotta. Bár elsősorban Bill Clinton kérlelhetetlen kritikusaként és kíméletlen ellenfeleként vált ismertté, legfontosabb politikai hagyatéka mégis a republikánus mozgalom megújítása volt.

A sikeres Reagan-korszak után az amerikai jobboldalt sokkolta az a vereség, melyet Bill Clinton mért rájuk 1992-ben. Newt Gingrich „Szerződés Amerikával" című programja volt az, ami az 1994-es félidős választások alkalmával visszaadta a kongresszus feletti ellenőrzést a republikánusoknak. A CPAC-nek hatalmas szerepe volt a program népszerűsítésében és Newt Gingrich-t ebben az időszakban a rendezvény kiemelkedő szónokai között tartották számon.

Newt Gingrich Forrás: AFP/Robyn Beck

Sikere, népszerűsége, és szarkasztikus, mindig célba találó humora okán Newt Gingrich a progresszív sajtó elsőszámú célpontjává vált. Ma már megszoktuk, hogy a baloldal fanatikus médiamunkásai gátlástalanul hazudnak és hergelnek jobboldali politikusok ellen, ám a '90-es években ez még távolról sem volt általános.

Gingrich az egyik első olyan országosan is ismert konzervatív vezető, aki ellen a baloldal ezzel a taktikával lépett fel.

Newt Gingrich gyakran használta a humor eszközét és soha nem mulasztotta el, hogy rámutasson a baloldal kétszínűségére. Ezt az általunk kiválasztott rövid részlet is bizonyítja, melyet a 2009-es CPAC-en elmondott beszédéből idézünk.