Ma újra ülésezik a parlament, amelynek egyik legfontosabb pontja a miniszterelnök megválasztása lesz. Az azonnali kérdések és válaszok óráját követően - ha lesz -  körülbelül délután, legkésőbb 14:30 körül választják meg minden bizonnyal Orbán Viktort ötödik alkalommal Magyarország miniszterelnökének.

A parlament honlapján elérhető napirendi javaslat szerint ma és kedden is ülésezik az Országgyűlés, azonban ma az egyik legfontosabb esemény a miniszterelnök személyének megválasztása lesz. Ha az Országgyűlés elfogadja a napirendet, akkor az azonnali kérdések és válaszok órája után - ha lesz - a miniszterelnök megválasztásáról legkésőbb délután 14:30-tól döntenek a képviselők.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén a Bálnában, az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-ánForrás: MTI/Fischer Zoltán

A miniszterelnök megválasztásához az országgyűlési képviselők több mint felének szavazata szükséges.

Mivel a Fidesz–KDNP több mint kétharmados többséggel rendelkezik a parlamentben, így aligha lehet kétséges a szavazás kimenetele.

A miniszterelnököt az Országgyűlés a köztársasági elnök javaslatára választja meg az Alaptörvény 1. cikk (2) f) és 16. cikk (3) bekezdése alapján. A miniszterelnök a megválasztásával hivatalba lép. Eredményes választás esetén ma délután

a miniszterelnök ünnepélyes eskütételére is sor kerül, majd a Himnuszt követően elmondja beszédét.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, illetve a Fidesz és a KDNP országgyűlési frakcióinak képviselői az új Országgyűlés alakuló ülésére mennek Budapesten, 2022. május 2-án. A kormányfő mellett jobbra Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, balra Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, mögötte Kósa Lajos, fideszes országgyűlési képviselő és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (takarásban)Forrás: MTI/Benko Vivien Cher

Áder János leköszönő köztársasági elnök még április 29-én kérte fel Orbán Viktort az ötödik kormánya megalakítására, a parlament előtti hivatalos javaslattételre pedig május 2-án, az Országgyűlés alakuló ülésén került sor. Korábban Kövér László házelnök benyújtotta napirendi javaslatát, amely szerint május 16-án választja meg az Országgyűlés immár ötödször Orbán Viktort kormányfőnek a köztársasági elnök javaslatára. Orbán Viktor május elején beszélt arról a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hogy május 16-án szeretné letenni a miniszterelnöki esküt.

Az új kormánytagok neve már ismert

Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról – tájékoztatta korábban az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője pénteken. Orbán Viktor korábbi nyilatkozataiban kifejtette, hogy a veszélyek évtizede áll előttünk; háború van, ennek következtében egész Európában emelkednek az árak, komoly energiaválság jelei mutatkoznak, megpróbáltatások előtt állnak az európai gazdaságok, és a járványok korából sem lábaltunk még ki.

Április 3-án az emberek világos döntést hoztak: elvárják az ország vezetőitől, hogy ezekkel a veszélyekkel szemben megvédjék őket, megvédjék Magyarországot. Ki kell maradni a háborúból, és a kibontakozó európai gazdasági válság kérdéseire olyan válaszokat kell adni, amelyek lehetővé teszik, hogy Magyarország megőrizhesse elért eredményeit. Magyarországnak olyan kormányra van szüksége, amely alkalmas arra, hogy az ország előtt álló kihívásokra jó válaszokat tudjon adni. Orbán Viktor ennek a logikának megfelelően alakította ki a kormány szerkezetét, és a kormányt vezető személyeket is ez alapján választotta ki

– idézi az MTI a sajtófőnököt. Orbán Viktor Semjén Zsoltot általános miniszterelnök-helyettesnek kérte fel, aki egyúttal nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyház-diplomáciáért felelős miniszterként is dolgozik majd.

 • Az Agrárminisztériumot Nagy István,
 • a Belügyminisztériumot Pintér Sándor,
 • az Építési és Beruházási Minisztériumot Lázár János,
 • a Honvédelmi Minisztériumot Szalay-Bobrovniczky Kristóf,
 • az Igazságügyi Minisztériumot Varga Judit vezetheti majd.
 • Orbán Viktor a Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetésére Csák Jánost,
 • a Külgazdasági és Külügyminisztérium élére Szijjártó Pétert,
 • a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetésére Rogán Antalt,
 • a Miniszterelnökség élére Gulyás Gergelyt kérte fel.
 • A Pénzügyminisztériumot Varga Mihály,
 • a Technológiai és Ipari Minisztériumot Palkovics László vezetheti.
 • Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszterként,
 • Navracsics Tibor pedig területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterként dolgozhat a következő négy évben.

Dömötör Csaba a kabinetiroda parlamenti államtitkára a névsor nyilvánosságra hozatala után nem sokkal közleményt adott ki, amely szerint a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok a jövőben a Miniszterelnöki Kabinetirodához tartoznak majd, felügyeletüket pedig Papp Károly látja majd el államtitkári rangban.

A szerkezeti változás hatékonyan segíti majd a kormányfőt abban, hogy minden fórumon érvényesítse a béke és biztonság megőrzését célzó kormányzati szándékot

– fogalmaz a közleményben.

Mint írja, a miniszterelnök munkaszervezetének erősítése megfelel a nemzetközi gyakorlatoknak is, a nemzetbiztonsági szolgálatok számos uniós országban tartoznak a kormányfők és a kancelláriaminisztériumok szervezeti rendjébe.

A nemzetbiztonsági szolgálatok hatásköreit és működési rendjét a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló sarkalatos törvény továbbra is szigorúan meghatározza.