Felszállásra felkészülni: megmenekült a Hármashatárhegyi repülőtér!

Vágólapra másolva!
A Műegyetemi Sportrepülő Egyesületet támogató Hármashatárhegyi Sportrepülésért Alapítvány a napokban 10 évre szóló szerződést írt alá a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel a Hármashatárhegyi repülőtér további üzemeltetéséről. Így biztossá vált, hogy a helyi repülés és oktatás központja marad a repülőtér, amely a hazai sportrepülés bölcsője. A helyi lakosok számára is megnyugtató megoldás született, hiszen a túrázók, a természet szerelmesei is naponta birtokukba veszik a területet.
Vágólapra másolva!

A hazai sportrepülés bölcsőjeként szokás emlegetni a Hármashatárhegyi repülőteret, amely a II. kerületben, a Kővár-hegynél található. Története összeforrt a Műegyetemi Sportrepülő Egyesületével, amely az első repülő egyesület volt Magyarországon. 1921-ben alakult, így tavaly ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját.

Forrás: Origo

A jubileum nem sikerült felhőtlenre, ugyanis tavaly szeptember 18-án lejárt az egyesület üzemeltetési joga a repülőtérre, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. pedig nem kívánta meghosszabbítani azt. A két fél közötti vita 2013 júliusában indult, amikor az MNV Zrt. előzetes figyelmeztetés nélkül felmondta az egyesület reptérhasználati szerződését, arra hivatkozva, hogy az egyesület nem tesz eleget az abban foglalt elszámolási kötelezettségének.

Forrás: Origo

2014 júniusában a Nemzeti Közlekedési Hatóság visszavonta a reptér üzemeltetési engedélyét is, a vitorlázóreptéren ezzel megszűnt a repülés. Az egyesület végül 2019 novemberében visszakapta repülési engedélyét, így újraindult az aktív repülős élet Hármashatárhegyen. Az MNV-vel hosszú tárgyalássorozat végén szintén sikerült megegyezni: a terület vagyonkezelője a Pilisi Parkerdő Zrt. lett, amely a napokban 10 évre szóló szerződést írt alá az egyesületet támogató alapítvánnyal a repülőtér további üzemeltetésére.

Forrás: Emcsi

mondja Dr. Gór Csaba II. kerületi önkormányzati képviselő, a Fidesz választókerületi elnöke. Kiemeli: mivel a helyi lakosok szerették volna megőrizni a terület eredeti funkcióját, és a környék népszerű turistacélpont is, így fontos volt, hogy olyan megoldás szülessen, amely mindegyik fél számára elfogadható.

„Számunkra az új szerződés aláírása egyben az újjászületés napja is. Az újjáépítés elkezdődött a repülőtéren. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy Határhegy újra régi fényében ragyogjon, és a repülés, oktatás központjaként működhessen tovább!" – fogalmaz az MSE elnöksége.