Az olajembargó árát az európai polgárok fizetnék meg

olajembargó illusztráció, Olaj, olajembargó, ipar, olajfinomítás, olaj- és gázfinomító, csővezeték, olajtartály The Tatneft Group's production facilities in the Republic of Tatarstan industry photo of the day Horizontal
2816142 29.03.2016 Oil pump jacks in Almetyevsk district, the Republic of Tatarstan. Maksim Bogodvid / Sputnik (Photo by Maksim Bogodvid / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Az olajembargó rövid távú hatása magas áremelkedést okozna a világpiacon, a középtávú hatása pedig súlyos ellátási problémákhoz vezetne – nyilatkozta a Híradó.hu-nak Tóth Máté energiajogász, aki szerint a gazdasági-társadalmi hatások mellett pedig súlyos jogi-szabályozási következmények is körvonalazódnak. Az energiajogász többek között arról is beszélt, hogy mik állhatnak Brüsszel energiaembargós szándékai mögött, és bevezetése melyik félnek fájna jobban: az Európai Uniónak vagy az oroszoknak - írja a Híradó.hu.
Vágólapra másolva!

Tóth Máté a Híradó.hu kérdésére elmondta, hogy az Európai Unió február 24-től, a háború kezdete óta látványosan kapkod és következetlen, ugyanis már ekkortól elkezdte lebegtetni a szankciókat.

Az Európai Bizottság látványosan kapkod az embargó ügyében Forrás: Sputnik via AFP/Maksim Bogodvid

Ezzel együtt azonban önsorsrontó folyamatokat indítottak el, hiszen a szankciók látványosan megemelték a földgáz és a kőolaj világpiaci árait. Mindezt tették úgy, hogy az orosz földgáz- és olajellátás az elmúlt időkben akadálytalan volt.

- hangsúlyozta

– A Bizottság nagyon bátran mondja, hogy Európa, illetve az európai uniós tagállamok tudják kezelni ezt a helyzetet - tette hozzá.

- fejtette ki a szakértő.

Európának sem állnak rendelkezésre rövid távon kellő mennyiségben az orosz kőolaj, illetve földgáz kiváltására alkalmas alternatív szállító- és tárolóeszközök Forrás: shutterstock

Az EU energiaembargós szándékairól csak spekulációk léteznek az energiajogász szerint, de érzékelhető a kérdésben a Bizottság politikai és ideológiai motiváltsága, amellyel már az Egyesült Államok kezdeti politikai nyomása során kijelölt határokat is átlépték. A volt amerikai jegybankelnök két hete ugyanis kiadott egy nyilatkozatot, amelyben mind a világgazdaság, mind Európa számára kimondottan károsnak nevezi a tervezett európai olajembargót - fejtette ki.

Tóth Máté szerint az Európai Unió sem a szövetségeseire, vagy adott esetben a szakmára sem feltétlenül hallgat.

Az embargó következtében az olaj ára nagymértékben elszabadulna - hangsúlyozta Tóth Máté, de ez csupán az embargó rövid távú hatása, ami mindenkit, egész Európát érintené - tette hozzá. Lenne ugyanis egy nagyon magas világpiaci ár az alternatív beszerzési forrásokból, körülbelül duplája a mostani árnak. Ez azonnal beállna, mihelyst elfogadják a szankciókat. Az olajembargó középtávú hatása pedig a súlyos ellátási válság itt, Európában - fejtette ki.

A hírportál kérdésére Tóth Máté elmondta, hogy Európa 25 százalékos orosz olajimport-szükséglete a teljes kőolajellátás esetében olyan hatalmas mennyiség, amely a világ többi részén nem áll rendelkezésre. Világviszonylatban ráadásul egy, a keleti piacok által felhajtott keresletoldali növekedés mellett határozott kínálatoldali csökkenést látunk, a világ olajkitermelő országai pedig egyáltalán nem igyekeznek a kitermelés növelésével.

- hangsúlyozta Tóth Máté.

Oroszország tudja értékesíteni a kieső európai piacokra szánt földgázt és kőolajat Forrás: shutterstock

A szakértő elmondta, hogy az oroszoknak fontos az európai piac, a földgázpiacuknak nagyjából a tíz százalékát jelenti Európa, az olajpiac esetében pedig 15 százalékát. Viszont Oroszország Európából érkező bevétele valamivel több mint 40 százalék.

- fejtette ki.

A szakértő hozzátette, hogy ráadásul nemcsak a földgáz, de az orosz olaj is olcsóbb a világpiacon már most is, az orosz olaj több mint 30 százalékkal, mint a Brent kőolaj. Így a világban megkettőződnek a nyersanyagpiacok, és az egész rájuk épülő ellátási lánc, Európa pedig az olcsóbbikból iratkozik ki most, önként bezárva magát a drágábba.