Magyarország energiaellátását és növekedését veszélyeztetnék a szankciók

U.S. Federal Strategic Petroleum Reserve cold gas gas crisis heating high line oil pipe price pumps winter cold,gas,gas crisis,heating,high,line,oil,pipe,price,pumps,winte
378796 05: The Federal Strategic Petroleum Reserve facility, also known as Big Hill, remains untouched by the government September 20, 2000 near Beaumont, Texas. It is one of four crude oil storage sites run by the U.S. government that could be tapped to ease the oil crisis. The Big Hill facility has 14 underground solution-mined storage caverns that have a combined storage capacity of 160 million barrels. The site has demonstrated the capability to deliver crude at 930,000 barrels per day. The Big Hill site is connected via a 25-mile, 36-inch pipeline to the Sun Marine Terminal and the Unocal Marine Terminal at Nederland, Texas. The pipeline also interconnects with the Texaco 20-inch pipeline system in Port Arthur, Texas. The reserve, created in 1975 after the Arab oil embargo, is intended to provide a stopgap in case of disruptions in oil imports. It has been used only once, during the Gulf War in 1991. (Photo by Joe Raedle/Newsmakers)
Vágólapra másolva!
Az EU által tervezett szankciók megakadályoznák a magyar gazdaság kiemelkedő növekedését, lerombolnák Magyarország biztos lábakon álló energiaellátását - mondta Bánki Erik, a Fidesz országgyűlési képviselője a parlamentben. 
Vágólapra másolva!

Több mint 80 napja tart a háború Ukrajnában, aminek nem lett volna szabad megtörténnie – hívta fel a figyelmet Bánki Erik a parlamentben elmondott napirend előtti felszólalásában kedden. A Fidesz képviselője hozzátette: minden humanitárius segítséget meg kell adni a hazájukat hátrahagyó embereknek.

– rögzítette. Mint Bánki Erik kiemelte, az egész világot sújtja az egyre növekvő infláció, amit csak fokoz a háború, valamint az elhibázott brüsszeli szankciós politika.

Nyugat-Európában 900 forint körüli árszintet ért el az üzemanyagok literenkénti ára – hívta fel a figyelmet a képviselő, majd emlékeztetett, hogy a magyar családokat a kormány több intézkedése is védi a háború hatásaitól – többek között – az üzemanyagárstop is.

A tervezett uniós olajembargó tönkretenné Magyarországot Forrás: Getty Images/Joe Raedle

– húzta alá a fideszes politikus. Bánki Erik megemlítette, hogy az energiaellátáshoz szükség van a kőolaj- és földgázellátásra. A brüsszeli javaslat felér egy, a magyar gazdaságra ledobott atombombával – jegyezte meg a Fidesz politikusa.

Kiemelte: ez az atombomba megakasztaná azt a gazdasági növekedést, amit 2022 első negyedévében is folytatott a magyar gazdaság a 8 százalékos növekedésével. Emellett a szankciós terveket azért is nevezte problémásnak Bánki Erik, mert nincsenek alternatív szállítási útvonalak, a meglévő vezetékeken pedig csak Oroszországon keresztül tudunk vásárolni kőolajat.

– közölte.

Ez nem politikai kérdés

A kormány részéről Sztáray Péter válaszolt a felszólalásra, aki elmondta: Magyarország mindent megtesz azért, hogy a szankciók ne veszélyeztessék hazánk energiaellátását. Magyarországon az energiaellátás biztonsági, szuverenitási, valamint gazdasági kérdés, nem pedig politikai – folytatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.

Sztáray emlékeztetett, hogy

Emellett közölte, hogy a szankciók elfogadása az alternatív ellátási struktúra jelentős korszerűsítését és a tárolókapacitás teljes átrendezését tenné szükségessé. Mindez hosszú idő lenne, és olyan beruházásokat tenne szükségessé, amelyek nem térülnének meg – jelentette ki az államtitkár.