Nagy Márton: Önálló és önellátó gazdaságot kell létrehozni

Miniszterjelöltek bizottsági meghallgatása, 2022.05.18. Parlament,  külgazdasági és külügyminiszter-jelölt, Nagy Márton
Miniszterjelöltek bizottsági meghallgatása, Nagy Márton
Vágólapra másolva!
A vidék felzárkóztatása nélkül nincsen fenntartható hazai növekedés; Budapest háromszor fejlettebb, mint néhány vidéki régió, ezt az ollót zárni kell - minderről Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszterjelölt beszélt szerdai bizottsági meghallgatásán. A gazdasági bizottság 10 igen és 4 nem mellett támogatta Nagy Márton kinevezését.
Vágólapra másolva!

Az MFB, az Eximbank területért leszek felelős, valamint a többségi és kisebbségi tulajdonú pénzintézetekért - mondta Nagy Márton. A pénztőke és a biztosítási piac szabályozása is a minisztérium hatáskörébe tartozik, valamint a nemzetközi pénzügyi intézményekkel való kapcsolatok is - tette hozzá.

Mindezek mellett a felelősségi körébe tartozik a versenyképesség és az állami vagyon. Fónagy János lesz a parlamenti államtitkár.

Nagy Márton: A fenntartható felzárkózás a legfontosabb feladat Forrás: Ladóczki Balázs - Origo

Önálló és önellátó gazdaságpolitika kell

Nagy Márton ismertetése szerint a fenntartható felzárkózás a legfontosabb feladat.

Egy önálló és önellátó gazdaságra kell támaszkodni.

Egy viharos évtizedbe léptünk, rég nem látott folyamatok vannak a pandémia és az orosz-ukrán háború miatt, az energiaárak a csúcson vannak. A gabonaárak is csúcson vannak, kétszeresére nőttek tavaly óta - mondta a miniszterjelölt. Mindezzel párhuzamosan a 10 éves államkötvények kamatai világszerte emelkednek - tette hozzá.

A magyar infláció a középmezőnyben van az Unióban, de ma már nagyobb a félelem a recessziótól, mint az inflációtól - mondta Nagy Márton. Gyorsnak és fenntarthatónak kell lennie a magyar gazdaságnak.

Nagy: A vidék felzárkóztatása nélkül nincsen fenntartató hazai növekedés Forrás: Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Ezért nem szükséges gyorsan bevezetni az eurót

Nagy Márton kijelentette, hogy a kormány tartani fogja idén a 4,9 százalékos hiánycélt, míg jövőre az 3,5 százalék lesz. Tovább csökkenti a kabinet az államadósságot, valamint jövőre a fizetési mérlegben többlet lesz - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy a magyar kifektetések is fontosak, és csomó ágazatban tovább kell növelni a magyar tulajdoni arányt - mondta Nagy Márton.

Az építőanyag-ipar, a biztosítók és a kiskereskedelem területén növelni kell a magyar tulajdon arányát.

Magyarországon jelentős az energiafüggőség aránya, míg élelmiszerben lényegesen jobban állunk, mert többet exportálunk, mint importálunk GDP-arányosan - hívta fel a figyelmet. Ezen is változtatni kell - tette hozzá.

Nagy Márton részletesen ismertette az energiaszankciók hatását Forrás: Ladóczki Balázs - Origo

A növekedésnek beruházásalapúnak kell lennie

Nagy Márton kérdésre elmondta, a növekedésnek beruházásalapúnak kell lennie.

A legfontosabb pedig, hogy a megvalósult beruházások profitjának minél nagyobb része maradjon itthon - tette hozzá.

mondta egy másik kérdésre a miniszterjelölt.

mondta Nagy Márton.

Az energiaszankciókról azt mondta, hogy Brüsszel anélkül kezdte el az egészet, hogy bármilyen hatástanulmány készült volna. Nagy szerint Magyarország megnézte a szankciók hatását.

- mondta Nagy Márton.

Ha valaki lépni akar az olajembargó esetében, akkor 15-18 milliárdra van szüksége Magyarországnak.

A gázembargó esetében a német kutatóintézetek is arról beszélnek, hogy kétszeresére emelkedne a gáz ára, és a német gazdaság recesszióba kerülne - mondta Nagy.

"Ha valaki lépni akar az olajembargó esetében, akkor 15-18 milliárdra van szüksége Magyarországnak" Forrás: Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A miniszterjelölt kérdésre azt mondta, hogy az infláció jelentős része globális eredetű, és alapvető oka a háború. Mindezt a brit jegybank is megerősítette.

Nagy Márton egy másik kérdésre azt mondta,

egy kézbe kerül az MFB és az Eximbank-csoport.

Ebből adódóan a pénzügyi eszközöket koordinálni kell - tette hozzá.

A magyar jegybank fellépett az inflációval szemben, míg az európai jegybank nem lépett - mondta Nagy Márton.

Ameddig a 9 százalékos társasági adót meg tudjuk tartani, addig azt tartani kell, mert ez egy jelentős versenyelőny - mondta Nagy egy másik kérdésre. Ez a magyar út, és ezért nem kell változtatni a magyar adórendszeren, és a globális minimumadóval szemben kitartunk - tette hozzá.

A gazdasági bizottság 10 igen és 4 nem mellett támogatta Nagy Márton kinevezését.