Háború van a szomszédban, és ez folyamatosan jelen lesz a következő időszakban Közép-Európában - minderről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterjelölt a nemzetbiztonsági bizottság előtti szerdai meghallgatásán. Négy igen szavazattal és kettő tartózkodással a bizottság támogatta Szalay-Bobrovniczky Kristóf kinevezését.

Katonacsaládból származom, volt olyan családtagom, aki a mohácsi csatában és olyan is, aki a Rákóczi-szabadságharcban vett részt, ennek is szerepe lehetett abban, hogy honvédelmi miniszternek kértek fel - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A miniszterjelölt azt mondta, háború van a szomszédban, és ez folyamatosan jelen lesz a következő időszakban Közép-Európában.

Rendkívül komoly a helyzet -

tette hozzá. 1999-ben lett az ország a NATO-tagja, és ez a védelmi szövetség nyugalmat ad. Reméli, hogy nem lesz támadó szövetség a jövőben. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: A magyar védelmi képesség kiépítését tovább kell fejleszteniFotó: Ladóczki Balázs - Origo

A magyar védelmi képesség kiépítését tovább kell fejleszteni. Évekkel ezelőtt megindult a magyar haderő fejlesztése a NATO követelményeknek megfelelően - mondta Szalay-Bobrovniczky. A cél, hogy a megindult fejlesztések és beszerzések továbbra is folytatódjanak. A honvédség harcolói létszámát is bővíteni szeretnénk - tette hozzá. Mi a béke pártján állunk, és nem akarunk a szomszédban zajló konfliktusnak a részesei lenni - fejtette ki a miniszterjelölt. Mindez nem azt jelenti, hogy ne lennénk tisztában, ki az agresszor, és kinél van az erkölcsi fölény.  

További biztonsági kihívások is jelen vannak, így például az illegális migráció folyamatos nyomást jelent. A terrorveszély sem múlt el, a látszólagos csend egyfajta újjaszerveződést jelent. Újabb és újabb hadviselési módok jelennek meg - mondta a miniszterjelölt. Kiemelte, hogy továbbra is fontos szerepet kívánunk betölteni a NATO-ban. 

Nem lesz változás a KBSZ-nél

Szalay-Bobrovniczky kérdésre válaszolva azt mondta, a legjobban kiképzett titkosszolgálat áll a honvédség rendelkezésére, és teljes a bizalma a vezetőjében. Továbbra is a honvédelmi miniszter irányítása alatt áll majd a Katonai Biztonsági Szolgálat - tette hozzá. 

A haderő fejlesztése egy folyamat, és értelemszerűen nem fog megllni 2026-ban. A jövőben is tartani fogja a 2 százalékos GDP-arányos hovédelmi ráfordításokat a kormány - mondta egy másik kérdésre a miniszterjelölt. 

A miniszterjelölt élesen visszautasította Hajnal Miklós azon felvetését, hogy neki az oroszokkal másként kéne eljárnia, mint más nemzetekel szemben. 

Négy igen és kettő tartózkodással a bizottság támogatta Szalay-Bobrovniczky Kristóf kinevezését.