Gyurcsányék megüzenték Márki-Zaynak, hogy vonuljon ki a politikából

Gyurcsány Ferenc, Márki-Zay Péter
Vágólapra másolva!
A Gyurcsány-közeli IDEA Intézet kutatási igazgatója, Böcskei Balázs – politikai értelmében – selyemzsinórt küldött a baloldal bukott jelöltjének, Márki-Zay Péternek. Böcskei Márki-Zayt és mozgalmát, valamint a megalapítandó pártját egész egyszerűen „nem létezőnek" nevezte. Szerinte a Márki-Zay-szintű politikusok „elvileg nem képezhetnék a politikai valóságnak sem az alanyát, sem a tárgyát". Magyarán arról van szó, hogy Gyurcsányék megüzenték a hódmezővásárhelyi polgármesternek, hogy fejezze be ámokfutást és vonuljon ki a közéletből.
Vágólapra másolva!

Az ATV Csoport részét képező Spirit FM Rádió Aktuál című műsorának volt a vendége az enyhén szólva DK-közeli IDEA Intézet kutatási igazgatója, Böcskei Balázs. Az IDEA Intézet a bukott baloldali jelölttel kapcsolatosan – az ATV leirata alapján – úgy fogalmazott:

– reagálta arra a felvetésre, miszerint

a baloldal korábbi miniszterelnök-jelöltje mozgalma támogatását is elveszítve a „senki földjére" került.

Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter. Vége a barátságnak? Forrás: Facebook

A baloldali elemző ugyanis úgy látja, a hódmezővásárhelyi politikus

A baloldali elemző szerint ennek dacára nem is Márki-Zay Péternek van feladata, hanem azoknak, akik támogatták őt – „akik mindezen látható jelek mellett és ellenére úgy gondolták, hogy ő lehet a potenciális miniszterelnök-jelöltje az ellenzéki kampánynak" – mondta.

Márki-Zay mozgalma „egy nem létező párt nem létező szervezetének nem létező médiajelensége"

Böcskei Balázs a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) nevű gittegylet körüli hírekről úgy beszélt, mint

Magyar György, mint jogász értelmezhető, de mint politikus kevéssé. Lukácsi Katalinnak az a politikai teljesítménye, hogy belépett a KDNP-be, majd kilépett a KDNP-ből. A többi hozzá hasonló »politikai csipet-csapatban« sincsenek olyan aktorok, amik viszonyítási pontot jelenthetnének, amiért komolyan kellene venni a kérdést" – hangsúlyozta a Gyurcsány Ferenc-közeli intézet vezetője.

Böcskei szerint

„Legalábbis mi elemzők, újságírók akkor tesszük a legjobbat saját immunrendszerünk védelmének érdekében, ha egy nem létező politikus nem létező mozgalmának nem létező irányát elkönyveljük úgy, mint egy nem létező médiajelenséget" – emelte ki az IDEA Intézet vezetője,

aki nagy valószínűséggel Gyurcsány Ferenc üzenetét tolmácsolta a bukott jelölt felé.

Böcskei Balázs elmondása alapján

A Spirit FM ide vonatkozó műsorrészlete alább tekintető meg 39:31-től:

Kicsoda Böcskei Balázs?

Ahogy arról az Origo a XXI. Század Intézetre hivatkozva még januárban beszámolt, Böcskei Balázs az IDEA Intézetben végzett elemzői munkája mellett

két éven át volt (?) Gy. Németh Erzsébet gyurcsányista főpolgármester-helyettes hivatalának főtanácsadója, havi 700 ezerért.

A kinevezésről egyébként maga Böcskei is beszámolt 2019 végén, amely kapcsán úgy fogalmazott, hogy „vannak olyan felkérések, amelyek megtiszteltetés, hogy érik az embert. Mérlegelni kell ambíciókat, alkalmasságot és az emberi léptékű időt".

Érdemes megjegyezni, hogy mivel Gy. Németh Erzsébet májustól már országgyűlési képviselő, így főpolgármester-helyettesi tisztségéről le kell mondjon, mivel a két titulus összeférhetetlen. Ebből az következik, hogy

Böcskei főtanácsadói tisztsége időközben meg kellett szűnjön, vagy a közeljövőben meg fog szűnni.

Emellett a baloldali elemző cége, a Respublica Kft. a DK európai parlamenti képviselőinek, azaz Gyurcsánynénak, Ara-Kovács Attilának, Molnár Csabának és Rónai Sándornak is nyújt tanácsadást.