Most igazán belevaló kormány kell, amely felelős, egyesíti az országot és kellő erőt mutat - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés keddi ülésén. A miniszterek eskütétele előtt, miután ismertették a köztársasági elnök átiratát a miniszterek kinevezéséről, a kormányfő felszólalásában kiemelte: a veszélyek, és különösen a háború kijelöli a következő magyar kormány feladatait.
"Megőrizni, sőt megerősíteni a Kárpát-medence és Magyarország fizikai, anyagi és szellemi kulturális biztonságát, támogatni a magyar családokat, tőkeerőssé izmosítani a magyar vállalkozásokat és növekedési pályán tartani a magyar gazdaságot" - sorolta. Hozzátette: Magyarország következő kormányának tagjait erre figyelemmel kérte fel a közös munkára.

Megalakult az ötödik Orbán-kormány - Novák Katalin köztársasági elnök átiratát a miniszterek kinevezéséről az Országgyűlés keddi ülésén ismertették.

Az átirat szerint az államfő május 24-i hatállyal a miniszterelnök javaslatára Csák Jánost kulturális és innovációs miniszterré; Gulyás Gergelyt Miniszterelnökséget vezető miniszterré; Lázár Jánost építési és beruházási miniszterré; Nagy Istvánt agrárminiszterré; Nagy Mártont gazdaságfejlesztésért felelős miniszterré; Navracsics Tibort területfejlesztésért felelős miniszterré; Palkovics Lászlót technológiai és ipari miniszterré; Pintér Sándort belügyminiszterré; Rogán Antalt a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré; Semjén Zsoltot nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszterré; Szalay-Bobrovniczky Kristófot honvédelmi miniszterré; Szijjártó Pétert külgazdasági és külügyminiszterré; Varga Juditot igazságügyi miniszterré; Varga Mihályt pedig pénzügyminiszterré nevezi ki.

Az alaptörvény szerint a minisztereket a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki, a kinevezéssel megalakul az új kormány. Orbán Viktort május 16-án választotta újra miniszterelnökké a Parlament.

Megalakult az ötödik Orbán-kormányForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Soha nem volt ekkora bizalom

A választópolgárok akaratából 2010 óta a negyedik, összességében az ötödik alkalommal állhatok itt, hogy bemutassam Magyarország kormányának tagjait 

– kezdte új kormánya bemutatását Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben. A miniszterelnök szerint a helyzet nem ismeretlen, mégis egyedi. – 1990 óta soha nem állt még kormány mögött olyan nagy és egységes választói akarat, mint ami a most felálló kabinetet támogatta – fejtette ki a kormányfő, aki a kormány tagjaitól azt várja, hogy a részben megelőlegezett bizalmat megszolgálják.

Brüsszeltől nem számíthatunk segítségre

Összezavarodott az iránytű az uniós központban – vélekedett Orbán Viktor. Szerinte ilyen helyzetben Magyarország az elmúlt 32 évben nem volt. – A veszélyek és a háborúk korát éljük – erősítette meg Orbán Viktor. Menekültáradat, nyersanyag-áremelkedés és infláció – ezek a veszélyek most egy időben fenyegetnek, a 21. század eddigi legnagyobb geopolitikai átrendeződése, globális energia- és pénzügyi válsága elé nézünk.

Újabb háborúk és újabb migrációs hullámok indulhatnak meg  – vélekedett. A miniszterelnök értékelése szerint ez egy kirobbanó formában lévő, ragyogóan irányított Európai Uniónak is kihívás lenne. A kormányfő hangsúlyozta: minden eddiginél nagyobb felelősség van a kormány tagjain, miután a veszélyek, a járványok korában élünk, energia- és élelmiszerválság fenyeget. Mint fogalmazott, belevaló kormány kell, ami képes megbirkózni az előttünk álló komoly feladatokkal.

Orbán Viktor: Belevaló kormány kellFotó: Polyák Attila - Origo

Érvényesíteni az alaptörvényt

Orbán Viktor közölte, Varga Judit vétójogot kap minden minisztériumi előterjesztésnél. Azt várja tőle, hogy juttassa érvényre az alaptörvényt, és hogy határozottan képviselje a magyar érdeket az uniós színtéren – utóbbit a miniszterelnök szerint senki nem irigyeli a tárcavezetőtől.

A rendőrviccek kora lejárt

Pintér Sándor továbbra is élvezi Orbán Viktor feltétel nélküli bizalmát, mert példás pontossággal látta el a feladatait, csökkentette a bűncselekmények számát, a rendőrség állományát megfiatalította, megszervezte a közmunkarendszert és az egészségügyi operatív törzs irányításakor is bizonyított. – A rendőrviccek kora lejárt – fogalmazott a miniszterelnök.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesként továbbra is az összmagyarságot fogja képviselni – rögzítette Orbán Viktor, aki megkülönböztetett figyelemmel köszöntötte a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnökét a kormányban.

Jövőminisztérium alakul

Csák János minisztériumát a jövő minisztériumának kell nevezni – szögezte le a kormányfő, aki emlékeztetett, hogy hazánk költi lakosságarányosan a legtöbbet a családokra és a kultúrára.

Mint Orbán Viktor közölte, Magyarország a koronavírus-járvány okozta válság következményeit Varga Mihály szigorú munkájának köszönhetően vészelte át, akit ismét a pénzügyminiszteri posztra kért fel.

Kanyarban előzve vészeltük át a koronavírus-járványt, és ez neki is köszönhető. Most is ezt várják tőle, és a következő 4 évben tartsa fenn a költségvetés és a gazdasági növekedés közötti egyensúlyt  – tette hozzá a kormányfő.

Ipari miniszter lesz Palkovics

– Nem kétséges, hogy miniszter úrnak jutott a legbonyolultabb feladat – ezt már Palkovics Lászlóról mondta a miniszterelnök. Palkovics az átalakuló Technológiai és Ipari Minisztériumot fogja vezetni, ahol Orbán Viktor elmondása szerint folytatnia kell az előző négy évben elkezdett átalakításokat, és kezelnie kell a bizonytalan energetikai helyzetet. Nagy Istvánról azt mondta Orbán Viktor, hogy az elmúlt években nagyot lépett előre az agráriumban. Az egekbe szökött gabonaárak a magyar agrárium számára hasznot hoznak - tette hozzá.
A magyar gazdák végképp leküzdhetik azt a hátrányt, amit a kommunizmus idején szedtek össze.

A külkereskedelmi pozíciókat tovább kell erősíteni - tette hozzá.

Navracsics Tibor egy régi harcos - mondta Orbán Viktor. A feladata a területfejlesztés és az uniós pénzek hatékony felhasználása lesz - tette hozzá. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter feladata az lesz, hogy az elmúlt 30 év legnagyobb kihívása előtt álló haderőt minél ütőképesebbé fejlessze.

Szijjártó Péter felel majd Paks2-ért

Orbán Viktor Rogán Antalról azt mondta, legfőbb feladata a kormány döntései mögött meghúzódó okok megismertetése lesz a közvéleménnyel. A szuverenitás védelme elsősorban Rogán Antal feladata lesz - tette hozzá.

A szuverenitás védelmében számít Orbán Viktor Rogán AntalraFotó: Polyák Attila - Origo

Lázár Jánosról azt mondta, országépítési feladatot kapott, korábban ez a terület teljesen szét volt tagolva. Nagy Márton a gazdaságfejlesztésért felelős miniszter lesz, csak új innovatív lépésekkel fejlődhet Magyarország - mondta a kormányfő. Azt várja, hogy innovatív gazdaságpolitikai javaslatai legyenek.

Szijjártó Péter továbbra is fáradhatatlanul képviselje a magyar érdekeket, és keressen új kereskedelmi lehetőségeket - mondta a kormányfő. Orbán elmondta, hogy Szijjártó felel Paks2-ért. A stratégiai tervezés és a minisztériumok munkájának összehangolása lesz Gulyás Gergely feladata - mondta Orbán Viktor.

Válságálló és világos jövőképpel rendelkező kormánnyal vág neki a következő éveknek az új kormány - mondta Orbán Viktor. Továbbra is vállalják a szuverenitás védelmét - mondta végezetül a kormányfő.