A kormány az alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet - mondta Orbán Viktor kormányfő a közösségi oldalára feltöltött videóban.

Háborús veszélyhelyzetet hirdetett a kormány - mondta Orbán Viktor a közösségi oldalán. Egy olyan háború zajlik a szomszédban, aminek senki nem látja a végét, veszélyezteti a családok anyagi biztonságát - mondta Orbán. Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus dráguláshoz vezettek - ismertette a kormányfő. A világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia, és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát, ehhez mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szükség - mondta. A kormány az alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet.

A járvány alatti veszélyhelyzethez hasonlóan a mostani intézkedés is lehetővé teszi, hogy azonnal cselekedjen a kormány. Az első döntésekről szerdán tájékoztat a miniszterelnök.