Miért elengedhetetlen a háborús veszélyhelyzet kihirdetése?

Az új kormány ünnepélyes eskütétele, Parlament, Országgyűlés, május 24., Semjén Zsolt, Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Háborús veszélyhelyzetet hirdet szerda éjféltől a kormány, ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be. Az elhúzódó háború, a brüsszeli szankciós tervek és a gazdasági következmények miatt mindez különösen indokolt.
Vágólapra másolva!

A kormány az orosz-ukrán háború miatt kialakult helyzetben természetesen meg akarja őrizni a cselekvőképességet. Az azonnali cselekvőképességét.

Egy elhúzódó háborúban bármilyen helyzet kialakulhat. Akár az emberek biztonságát is érintheti, és lehetnek súlyos gazdasági következményei. Az egyértelmű: egy gazdasági világválság küszöbén vagyunk. Amit a brüsszeli szankciós terhek tovább súlyosbítanak. Az olajembargó követelése veszélyezteti a magyar rezsicsökkentést - azt a rezsicsökkentést, amely az egész Európai Unióban csak Magyarországon létezik. Magyarországon megfizethető a gáz és az áram, szemben Németországgal, Hollandiával vagy éppen Franciaországgal. Ahol az embereknek azt javasolják, fűtsenek kevesebbet. (Nagyjából a magyarországi baloldal is így képzeli el a rezsicsökkentést, ahogy arról Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter többször beszélt.) Az európai 800 forintos üzemanyagárral szemben Magyarországon az árstop miatt 480 forintot kell fizetni a benzinért.

Ilyen helyzetben - háborús helyzetben - kell tudnia egy kormánynak azonnal cselekednie. Hogy bármilyen helyzetre azonnal tudjon reagálni. Hiszen a kormány - ahogy korábban Orbán Viktor miniszterelnök fogalmazott - meg akarja védeni az embereket.