Libanonban csoda, hogy meg tudták tartani a választásokat

Vágólapra másolva!
Sayfo Omar Adam újságíró, Közel-Kelet szakértő a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt Libanonról, az ország gazdasági válságáról és a választásról.
Vágólapra másolva!

A szakértő elmondta, hogy az Európai Parlament küldöttségével járt az országban, amelynek az volt a feladata, hogy ellenőrizze a parlamenti választás tisztaságát. Hozzátette, jelenleg Libanonban nagyon komoly gazdasági válság van, amelynek természetesen politikai hatásai is vannak. Az ország helyzetéről megjegyezte, energiahiány van, ma már az utcán alig járnak autók, Bejrút legelegánsabb főutcájának a boltjai szinte teljesen zárva vannak. Ahol vásárolni lehet, ott a drága termékek helyett az olcsó kínai árukat lehet csak megvenni. Az ország minden részében érződik a gazdasági válság.

Ami a választást illeti, nem olyan rég még nagyon komoly elit ellenes tüntetések zajlottak Libanonban, ám mára elmondható, hogy a választók egyfajta apátiába süllyedtek. Mindezt mutatja az is, hogy a választáson 41 százalék volt a részvétel, és az ellenzék csupán 4-5 helyet szerzett, azaz a régi elit maradt hatalmon. Ami a választás tisztaságát illeti, maga a voksolás rendben zajlott, ám természetesen előtte voltak kísérletek szavazatvásárlásra is. Ám összességében a legfontosabb az, amit az EP küldöttség magyar tagja, Hölvényi György mondott, a legfontosabb, hogy sikerült megtartani a választást.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.