Bakondi György: A háborús veszélyhelyzet kihirdetése a gyors döntéseket szolgálja

Dr. Bakondi György, belbiztonsági kérdésekben történő személyes szaktanácsadó, sajtótájékoztató, 2021.08.13.
Vágólapra másolva!
A háborús veszélyhelyzet kihirdetése lehetővé teszi, hogy a kormány gyors döntéseket hozzon egy szomszédos országban, jelen esetben Ukrajnában zajló háború esetén az emberek védelme érdekében - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.
Vágólapra másolva!

Bakondi György közölte, az intézkedésre az alaptörvény, illetve a katasztrófavédelmi törvény módosítása adott lehetőséget. Ugyanis a háború, illetve az Európai Unió végiggondolatlan embargós politikája súlyos társadalmi, gazdasági következményekkel fenyeget - tette hozzá.
Elmondta:

a veszélyhelyzet kihirdetése azt szolgálja, hogy a gyorsan változó helyzetben, a háború és a szankciós politika idején, a fenyegető gazdasági válság küszöbén a kormány gyors döntésekre legyen képes a magyar emberek biztonsága, az eddig elért eredmények, a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelem megerősítése érdekében.

Hozzátette, hogy a csütörtöki kormányinfón a közvélemény megismerheti az intézkedés részleteit.
A továbbiakban arról beszélt, hogy Kelet-Ukrajnában zajló orosz előrenyomulás és a súlyos csaták nyomán egyre több menekült érkezik Magyarországra, a számuk szerdán elérte a 720 ezret.
A magyar hatóságok mindent megtesznek az ukrajnai menekültek fogadása, segítése, elhelyezése érdekében, illetve Magyarország segíti a Kárpátalján tartózkodó menekülteket is - hangsúlyozta.

A magyar emberek biztonsága, a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelem megerősítése érdekében van szükség az intézkedésre. Fotó: Polyák Attila - Origo

Bakondi György végül arról szólt, hogy eközben a déli határon nő a migrációs nyomás. A határsértők száma az idén eddig meghaladta a 78 ezret, a múlt év hasonló időszakában jóval kevesebben, 31 ezren kísérelték meg az illegális határátlépést. A főtanácsadó úgy vélekedett, hogy az orosz-ukrán háború következtében Afrikát sújtó élelmiszerhiány nyomán akár nagyobb mértékű migrációs válság fenyegetheti a jövőben Európát, mint amilyen a 2015-ös volt.