Nagy Márton: A kormány a bankok extraprofitjának elvonása mellett döntött

Miniszterjelöltek bizottsági meghallgatása, 2022.05.18. Parlament,  külgazdasági és külügyminiszter-jelölt, Nagy Márton
Miniszterjelöltek bizottsági meghallgatása, Nagy Márton
Vágólapra másolva!
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tájékoztatta a Bankszövetség elnökségét, hogy a kormány több ágazati szektor mellett a bankok extraprofitjának elvonása mellett döntött - közölte a miniszter az MTI-vel szerdán.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a Bankszövetség elnöksége előtt kijelentette:

A világ a Covid-járvány gazdaságromboló időszaka után, valamint az energiaárak soha nem látott mértékű emelkedése miatt egy gazdasági válság küszöbén áll, miközben Magyarországnak ki kell maradnia a szomszédunkban zajló háborúból, és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát is - tette hozzá.

A kormány a cselekvőképesség azonnali megteremtése érdekében háborús veszélyhelyzetet hirdetett ki, a megfelelő gazdasági mozgásteret pedig a közteherviselés kiszélesítésével biztosítja - mondta. Megállapításra került, hogy a hazai bankszektor eredményesen működik: a bankok a jegybanki kamatok emelkedése és a lakossági betéti kamatok alacsonyan tartása miatt kimagasló nyereségre, extraprofitra tesznek szert.

Az adó két évig marad érvényben. Forrás: Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A bankokat érintő extraprofitadó átmeneti jelleggel, két évig marad

- áll a közleményben.

A miniszter leszögezte, hogy Magyarország kormánya elkötelezett az államadósság és a költségvetési hiány csökkentése, valamint a gazdaság növekedése mellett, a rezsicsökkentés társadalmi eredményeit pedig meg kell védenie.