Megdöbbentő tanulmányt közöltek az e-cigarettákról

e-cigi, e-cigaretta, dohányzás
Vágólapra másolva!
Az e-cigaretta nem jó módszer a dohányzásról való leszokásra egy új osztrák tanulmány szerint.
Vágólapra másolva!

Osztrák tüdőgyógyászok a legújabb tanulmányok elemzésével a május 31-i dohányzásmentes világnap alkalmából kimutatták, hogy az e-cigaretta még fokozhatja is a nikotinfüggőséget. Az e-cigaretták és a hevített dohánytermékek ráadásul a hagyományos cigarettákhoz hasonló mennyiségben tartalmaznak egy sor mérgező anyagot és kátrányt - figyelmeztettek a szakértők. Sok dohányos próbál meg e-cigaretta segítségével leszokni.

A gyakran ismételt állítással szemben, mely szerint az e-cigaretta hatékony módja a leszokásnak, számos tanulmány elemzése, egy úgynevezett metaanalízis azt mutatta ki, hogy egyértelműen nem ez az észszerű megoldás.

- mondta Christopher Lambers, a linzi Ordensklinikum kutatója és az osztrák környezeti, foglalkozás-egészségügyi és dohányzásellenes munkacsoport vezetője. Az Osztrák Pneumológiai Társaság (ÖGP) ezért óva inti a dohányosokat attól, átálljanak az e-cigarettára a leszokás reményében.

Az e-cigaretták és a hevített dohánytermékek nem égetik a dohányt, hanem 350 fok körüli hőmérsékletre hevítik és párologtatják a dohányt vagy a "folyadékot". Ezek többsége nikotint tartalmaz, és a párát belélegzőt ("vape-előt") ugyanúgy függővé teheti, mint a dohányost.

Az osztrák tanulmány szerint amellett, hogy sok mérgezőanyagot tartalmaz az e-cigaretta, még a leszokásban sem segít. Fotó / 123RF

- figyelmeztetett Lambers.