Miért elengedhetetlen a honvédelmi alap és a rezsivédelmi alap?

Vágólapra másolva!
Szerda éjféltől a kormány háborús veszélyhelyzetet hirdetett. Nem véletlenül: a kormány természetesen meg akarja őrizni a cselekvőképességet egy ilyen kiélezett helyzetben is. Hiszen a szomszédunkban zajló háború és ezzel összefüggésben, a küszöbön álló gazdasági világválság miatt ez elengedhetetlen. Ezzel összefüggésben jelentett be szerdán Orbán Viktor miniszterelnök fontos döntéseket - mindezeknek a lényege, hogy - miként a kormány a háború kitörésének első pillanatától kezdve mondta - ne az emberek fizessék meg a háború árát. Ezért hozta létre a kormány a honvédelmi és a rezsivédelmi alapot.
Vágólapra másolva!

Azok a nagy cégek - elsősorban bankok, telekommunikációs cégek, energetikai cégek, stb. - , amelyek extraprofitra tettek szert, akár éppen a háborús helyzettel összefüggésben, az extraprofitjuk jelentős részét be kell fizetniük a honvédelmi, illetőleg a rezsivédelmi alapba.

Ugyanis alapvetően fontos a rezsicsökkentés megvédése. Pontosan tudjuk, Nyugat-Európában szó szerint megfizethetetlenné vált a rezsi. Hollandiában egyébként éppen egy baloldali újságíró állította, hogy gyakorlatilag a rezsiért dolgoznak, több mint kétszeresére emelkedett. Szinte nem is tudna másra költeni, mint normálisan fűteni. Németországban pedig azt javasolják, hogy az emberek kevesebbet fűtsenek, Franciaországban sokan szó szerint végigfagyoskodták a meglepően hideg márciust. Nagy-Britanniában pedig az Ipsos felmérése szerint a britek negyede egy étkezést kihagy, mert nincs már pénze eleget enni, több mint felük nem tudja fizetni a rezsit. A magyar baloldal egyébként olyan rezsicsökkentést javasol, hogy az emberek kevesebbet fűtsenek vagy éppen használják kevesebbet az autójukat.

Az elhúzódó háború és az értelmetlen brüsszeli szankciók egyre drágábbá teszik az energiát, így elengedhetetlen, hogy a kormány továbbra is megvédje a rezsicsökkentést. Orbán Viktor és kormánya ugyanis határozottan megígérte, hogy - a családok, a nyugdíjasok, a munkahelyek mellett - a rezsit is megvédi.

Az inflációról nyilvánvalóan az elhúzódó háború és persze a spekulánsok tehetnek, a kormánynak viszont feladata, hogy megakadályozza: ne az emberek fizessék meg a háború árát.

Az extraprofitra kivetett adó (fogalmazhatunk úgy is: a háborúból keletkezett extraprofit) a feltétele a rezsicsökkentés megvédésének. Főleg, hogy közben egy ilyen háborús helyzetben muszáj a haderőt is megerősíteni.

Ezért van szükség honvédelmi alapra és rezsivédelmi alapra.