Gyarmathy Lívia munkássága előtt tiszteleg csütörtök este a közmédia

GYARMATHY Lívia filmrendező
Budapest, 2022. május 26. Kilencvenéves korában elhunyt Gyarmathy Lívia Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes és kiváló művész, a magyar mozgókép mestere. A felvétel 2014. november 5-én készült a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 7-es stúdiójában. MTVA/Zih Zsolt
Vágólapra másolva!
A mi gólyánk, valamint Szökés című nagy sikerű filmjeivel emlékezik a csütörtökre virradóra meghalt Gyarmathy Líviára, Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendezőre, érdemes és kiváló művészre a közmédia.
Vágólapra másolva!

A magyar mozgókép mestere kilencven éves korában halt meg, méltósággal viselt, hosszú betegség után - olvasható a közleményben.

Mint írják, a rendező páratlan életművéből

az 1998-as A mi gólyánk című rövidfilmet tűzi műsorára 21.00 órától az M5 kulturális csatorna, majd a Szökés című 1996-os történelmi drámát vetíti 22.48-tól a Duna.

A tájékoztatás szerint az első alkotás egy gólya történetét meséli el, amelyik nem repült el társaival Afrikába, hanem egy kis magyar faluban maradt.

Kilencvenéves korában meghalt Gyarmathy Lívia Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes és kiváló művész, a magyar mozgókép mestere. Forrás: MTI/MTVA Fotóarchívum/Mtva Fotóarchívum/Zih Zsolt

A madár és a helyi közösség kapcsolatát egy éven át követte a stáb, ám a következő tavasszal a gólya már visszatalált a természetbe.

A második film a recski kényszermunkatábor kegyetlenségeit mutatja be, ahol titokban, nyom nélkül tűntek el emberek. A Szökés az egyetlen olyan ember igaz története, akinek sikerült a hírhedt táborból nyugatra szöknie - áll az összegzésben.